ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Face lifting» στο ΔΝΤ - Νο 2 αναλαμβάνει η δημοφιλής Γκίτα Γκόπινατ

«Face lifting» στο ΔΝΤ - Νο 2 αναλαμβάνει η δημοφιλής Γκίτα Γκόπινατ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SHAWN THEW

Σε μια κίνηση έκπληξη που αποσκοπεί να εξωραΐσει την εικόνα του management του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , η οποία επλήγη μετά την πρόσφατη υπόθεση της εμπλοκής της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο σκάνδαλο «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας , προχώρησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Όπως ανακοινώθηκε, η Γκίτα Γκόπινατ, η οποία είναι επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ από το 2018 και η οποία θα αποχωρούσε από το Ταμείο την 1η Ιανουαρίου 2022, για να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τελικά θα παραμείνει στο ΔΝΤ ως αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια.

Η Γκίτα Γκόπινατ είναι Ινδή , η οποία όμως έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο έως σήμερα αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, ο Αμερικανός Τζέφρευ Οκαμότο, θα αποχωρήσει στις αρχές του 2022 για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Πλέκοντας το εγκώμιο της δημοφιλούς Γκίτα Γκόπινατ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε πως είναι «καθολικά αναγνωρισμένη ως μια από τους κορυφαίους μακροοικονομολόγους στον κόσμο» και πως διαθέτει την τεχνογνωσία που απαιτείται για τη θέση στο διεθνή οργανισμό, δεδομένων των αυξημένων μακροοικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη του ΔΝΤ ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

«Πράγματι, οι ιδιαίτερες δεξιότητές της, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία της στο Ταμείο ως επικεφαλής οικονομολόγος, την καθιστούν να έχει μοναδικά καλά προσόντα. Είναι το σωστό άτομο τη σωστή στιγμή», είπε η Γκεοργκίεβα.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, χαιρέτισαν την επιλογή της Γκίτα Γκόπινατ.

Η ίδια η Γκόπινατ, η οποία θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντά στις 21 Ιανουαρίου 2022, δήλωσε πως είναι τιμή της να καταλάβει τη θέση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ.

«Καθώς η πανδημία συνεχίζει να μας επηρεάζει, το έργο του Ταμείου δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμο και η διεθνής συνεργασία ποτέ πιο σημαντική. Είμαι πολύ ευγνώμων στην Κρισταλίνα και το Διοικητικό Συμβούλιο για αυτήν την ευκαιρία, και έτσι ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με όλους τους απίστευτα λαμπρούς και αφοσιωμένους συναδέλφους του Ταμείου», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ