ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύστε έξυπνα κάθε μήνα

Επενδύστε έξυπνα κάθε μήνα

Τι θα πρέπει να προσέξετε και ποιες είναι κάποιες βασικές αρχές των επενδύσεων που έχει νόημα να έχετε κατά νου

Από το σχολείο έχετε διδαχθεί την έννοια της αποταμίευσης, το να κρατάτε δηλαδή στην άκρη κάποια από τα χρήματα του εισοδήματός σας (που τότε ήταν το χαρτζιλίκι σας) για το μέλλον. Μεγαλώνοντας, πέρα από τον όρο αποταμίευση, στη ζωή σας μπήκε ένας ακόμη, οι επενδύσεις, και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, βρεθήκατε σε δίλημμα ανάμεσα στις δύο επιλογές: αποταμίευση ή επένδυση; Το σίγουρο είναι ότι, δεν είναι κακή ιδέα το να βάζετε στην άκρη ένα μέρος από το μηνιαίο σας εισόδημα και συγκεκριμένα εκείνο που δεν χρειάζεστε για να καλύψετε τις τρέχουσες ανάγκες σας. Πώς, όμως, μπορείτε να το αξιοποιήσετε καλύτερα, πέρα από απλά να το αποταμιεύσετε; Η απάντηση εδώ θα μπορούσε να είναι η επένδυση στα αμοιβαία κεφάλαια και οι δυνατότητες που προσφέρουν ως προς την αξιοποίηση των χρημάτων σας.

Τι είναι τα αμοιβαία κεφάλαια

Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι μία επένδυση στην οποία μπορεί να προβεί ακόμη και ένας αρχάριος, ενώ, παράλληλα, προσφέρει σημαντική ευελιξία επιλογών. Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό για τα αμοιβαία κεφάλαια θα λέγαμε ότι αναφερόμαστε σε συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό επενδυτών, τα οποία τοποθετούνται ενιαία σε χαρτοφυλάκια, με προκαθορισμένο επενδυτικό σκοπό και τα οποία διαχειρίζονται Εταιρείες Διαχείρισης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία συλλογική επένδυση “ανοικτού τύπου” (open-end), στην οποία κάθε ένας από τους επενδυτές αποκτά έναν αριθμό μεριδίων συμμετοχής ανάλογα με το ποσό που έχει τοποθετήσει σ’ αυτήν. Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή το τελευταίο διάστημα, όπου η πραγματικότητα των χαμηλών επιτοκίων έχει αποθαρρύνει πολλούς από επιλογές όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις, που επικρατούσαν παλιότερα. Πρόκειται για μία επένδυση στην οποία μπορεί να προβεί ακόμη και ένας αρχάριος, ενώ, παράλληλα, προσφέρει σημαντική ευελιξία επιλογών.

Τα πλεονεκτήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων

Ένα από τα σημαντικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε μεγάλη διασπορά στο χαρτοφυλάκιο σας, επενδύοντας σε διαφορετικές κατηγορίες και κλάδους, καθώς και γεωγραφικούς προσανατολισμούς (Ελλάδα ή διεθνώς). Με αυτό τον τρόπο μειώνετε το ρίσκο της επένδυσής σας και κάνετε το χαρτοφυλάκιό σας πιο ισχυρό απέναντι στις μεταβολές της αγοράς. Μπορείτε όμως να αξιοποιήσετε και τις δυνατότητες χρονικής διασποράς, τοποθετώντας τα κεφάλαιά σας σταδιακά, σε διάφορες χρονικές στιγμές, επιλέγοντας τακτικές καταβολές, για να επιτύχετε μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των αγορών. Μην ξεχνάτε ότι ενδείκνυται να θέτετε μεγάλο χρονικό ορίζοντα (για παράδειγμα πέντε χρόνια) για την επένδυσή σας, ενώ μπορείτε να συμμετέχετε ακόμη και με μικρά ποσά και όταν έχετε τη δυνατότητα, να προσθέτετε κεφάλαιο, μεγαλώνοντας σταδιακά την επένδυσή σας.

Έχετε μάλιστα και τη δυνατότητα άμεσης ρευστότητας σε περίπτωση που χρειαστεί. Και όλα αυτά, βέβαια, έχοντας θεσμική προστασία, καθώς υπάρχει πλαίσιο που προστατεύει το επενδυτικό κοινό, ενώ, παράλληλα, σας παρέχονται δυνατότητες επαγγελματικής διαχείρισης, έχετε πλήρη διαφάνεια σχετικά με την επένδυσή σας, αναλυτική ενημέρωση για το πού επενδύετε, ποιες είναι οι χρεώσεις σας κ.λπ. Φυσικά, έχετε και ακόμη περισσότερες επιλογές, αν το επιθυμείτε, μπορείτε, παραδείγματος χάριν, να επενδύσετε σε fund of funds, δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε άλλα, επιλεγμένα κεφάλαια τρίτων.

Η τράπεζά σας δίπλα σας και στη διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων

Είναι πολύ πιθανό να μην έχετε τις απαραίτητες γνώσεις ή τον χρόνο που χρειάζεται για να δημιουργήσετε ή να διαχειριστείτε οι ίδιοι την επένδυσή σας. Η τράπεζά σας με τη βοήθεια των εξειδικευμένων στελεχών που διαθέτει (πιστοποιημένων από την Τράπεζα της Ελλάδος) θα αποτελέσει τον αρωγό σας στα πρώτα σας βήματα και θα φροντίσει να σας ενημερώσει, ώστε να αξιοποιήσετε το κεφάλαιό σας με τον πιο αποδοτικό για εσάς τρόπο. Ο Personal Banker της τράπεζάς σας θα μετατραπεί στον προσωπικό σας σύμμαχο που θα λύσει όλες τις απορίες σας, θα καθησυχάσει τους φόβους σας και θα σας ενημερώσει για τις εναλλακτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Φυσικά, θα βρίσκεται στο πλευρό σας και σε όλη τη διάρκεια της επένδυσής σας, ενώ θα σας παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση για την πορεία του χαρτοφυλακίου σας.

Παράλληλα, εάν δεν θέλετε να επισκεφθείτε το κατάστημα, έχετε την επιλογή να ενημερώνεστε για τα Αμοιβαία Κεφάλαια και το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο και να κάνετε τις συναλλαγές σας μέσω του e-Banking της τράπεζάς σας, μέσα από το οποίο θα διαχειρίζεστε τα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και συνολικά τις επενδύσεις σας.