ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα προετοιμάζεται για την χρεοκοπία της Evergrande

Η Κίνα προετοιμάζεται για την χρεοκοπία της Evergrande
Τα προβλήματα της Evergrande εκκίνησαν το δημόσιο διάλογο για την υγεία του κλάδου ακινήτων της Κίνας AP

Ο κινεζικός όμιλος Evergrande είναι πλέον αντιμέτωπος με την χρεοκοπία. Έπειτα από τρεις πληρωμές κουπονιών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η Evergrande βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με  υποχρεώσεις που φθάνουν τα 82,5 εκατ. δολάρια.

Οι επενδυτές της Evergrande ωστόσο δεν έχουν λάβει τα χρήματά τους μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος 30 ημερών χθες Δευτέρα. Εάν αυτό δεν γίνει εντός της ημέρας θα μπορούσε να προκληθεί επίσημο χρεοστάσιο, μήνες μετά την αρχική της αποτυχία που προκάλεσε αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η χρεοκοπία φαίνεται αναπόφευκτη για την Evergrande.

Τα προβλήματα της Evergrande εκκίνησαν το δημόσιο διάλογο για την υγεία του κλάδου ακινήτων της Κίνας.

Σε ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, το Πεκίνο προχώρησε χθες στην πρώτη ουσιαστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής του, σε μια κίνηση που ερμηνεύθηκε ευρέως ως σχεδιασμένη για να καθησυχάσει τους επενδυτές που προετοιμάζονται για πιθανή χρεοκοπία της Evergrande.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει ρευστότητα 188 δισ. δολαρίων προς το τραπεζικό σύστημα, μειώνοντας κατά 50 μονάδες βάσης το μερίδιο των εποπτικών καταθέσεων που πρέπει να διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε αποθεματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ