ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 200 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν το Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο

Κατά 200 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν το Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο
Eurokinissi

Φρέναραν απότομα το Μάρτιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών θα παρουσιαστούν αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ωστόσο από αυτά προκύπτει πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο το Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, όταν τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 1,45 δισ. ευρώ και το Φεβρουάριο κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή επικεντρώνεται στο πως θα αποφευχθεί η δημιουργία μη εισπράξιμου νέου ληξιπρόθεσμου χρέους.

Συνολικά στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 2,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν στο ίδιο διάστημα 262 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2015 μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 2,2 δισ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (το 16,8%) και 1,6 δισ. ευρώ από τα παλαιά, ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές περίπου 780 εκατ. ευρώ (παλαιές και νέες).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ