ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων

Κίνδυνος φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων
χρήματα, χαρτονομίσματα EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Λύσεις στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, σε συνάρτηση με την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2015 δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα ενοίκια από τους ενοικιαστές τους, για να μην πληρώσουν τον φόρο επί των ανείσπρακτων ενοικίων θα πρέπει, πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, να καταθέσουν στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Ωστόσο, η επί μακρόν αποχή των δικηγόρων δεν έχει επιτρέψει την έκδοση διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης και έχει καθυστερήσει αισθητά τις σχετικές διαδικασίες, οδηγώντας στο κίνδυνο εκατοντάδες φορολογούμενοι να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης εάν δεν ξεπεραστεί σύντομα το ζήτημα με την αποχή των δικηγόρων το υπουργείο εξετάζει τις εξής λύσεις:

-Να δοθεί άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους, οργανωμένα στους δικηγόρους να λάβουν ειδική άδεια για τις συγκεκριμένες ενέργειες για τους πολίτες.

-Να παραταθούν οι φορολογικές δηλώσεις των εν λόγω φορολογουμένων για όσο χρόνο χρειαστεί, για να καλυφθεί το όλο πρόβλημα.

-Να γίνουν αποδεκτές οι φορολογικές δηλώσεις τώρα στις περιπτώσεις με ανείσπρακτα ενοίκια, και τα σχετικά έγγραφα που προβλέπει ο νόμος να υποβληθούν σε ύστερο χρόνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως η όλη η διαδικασία θα πρέπει να απλοποιηθεί, ώστε οι φορολογούμενοι να μην εξαρτώνται από δικαστικές αποφάσεις και δικηγόρους.

«Θα μπορούσε το υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων να απαλλάσσονται του φόρου από ανείσπρακτα ενοίκια, με την υποβολή μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης για τα καθυστερούμενα μισθώματα. Κι αν αυτό δεν φτάνει στην Κυβέρνηση και θέλει κάποια άλλη κατοχύρωση, θα μπορούσε ακόμη-ακόμη να γίνει και με μία υποβολή αντιγράφου εξωδίκου πρόκλησης που έχει απευθύνει προς τους μισθωτές για καταβολή καθυστερούμενων μισθωμάτων», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ