ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 6,8% ο πληθωρισμός - Πώς σχολίασε ο Μπάιντεν το υψηλό 40ετίας

ΗΠΑ: Στο 6,8% ο πληθωρισμός - Πώς σχολίασε ο Μπάιντεν το υψηλό 40ετίας
Οι αυξήσεις των τιμών προήλθαν κυρίως από τις τιμές της ενέργειας AP Photo/Elaine Thompson

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν 40 χρόνια αυξήθηκε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι το ράλι στις τιμές καταναλωτή δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και εντείνοντας την πίεση στην αμερικανική Federal Reserve να αναλάβει δράση για τη σύσφιξη της πολιτικής της.

Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 6,8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε: +0,8% σε σχέση με +0,9% τον Οκτώβριο.

Οι αυξήσεις των τιμών προήλθαν κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, που έχουν αυξηθεί 33,3% από τον Νοέμβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 3,5% τον Νοέμβριο. Μόνο η βενζίνη αυξήθηκε κατά 58,1%.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί κατά 6,1% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, που συμβάλλουν σημαντικά στην έκρηξη του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 31,4%, μετά από αύξηση 2,5% τον περασμένο μήνα.

Το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του ΔΤΚ, αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο από το 2007, καθώς επιταχύνθηκε η στεγαστική κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλησε να είναι καθησυχαστικός όσον αφορά τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών άρχισε να επιβραδύνεται.

«Οι εξελίξεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συλλογή των δεδομένων για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών και των δαπανών επιβραδύνεται», υπογράμμισε σε ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας ότι οι τιμές επιβραδύνονται «όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ