ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Κομισιόν: Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης
REUTERS/Francois Lenoir

Την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσω του Μνημονίου.

Η Επιτροπή δε βάζει καμία προθεσμία, ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το ορθόδοξο Πάσχα , υπενθυμίζοντας ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει το φθινόπωρο.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και εκτίμησε ότι αυτή θα συνεχιστεί και στην Αθήνα, όπου έχουν μεταβεί οι επικεφαλής των θεσμών, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Αθήνα βασίζονται στις εκτιμήσεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα εξετάζονται πιθανά «έκτακτα μέτρα», σε περίπτωση που οι περισσότερο «απαισιόδοξες» εκτιμήσεις του ΔΝΤ πραγματοποιηθούν.

Καταλήγοντας, ο Β. Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τόνισε ότι «πράγματι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», εφόσον όλες οι πλευρές κάνουν μια τελευταία προσπάθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ