ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκική λίρα: Νέο χαμηλό δια χειρός S&P

Τουρκική λίρα: Νέο χαμηλό δια χειρός S&P
AP Photo

Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η τουρκική λίρα τη Δευτέρα, με την ισοτιμία να υπερβαίνει τις 14 λίρες ανά δολάριο.

Αιτία, η υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας από σταθερή σε αρνητική από τον οίκο S&P Global Ratings την Παρασκευή, με την S&P να επικαλείται οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες.

Επιπλέον, και μολονότι η S&P διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+ αναλυτές εκτιμούν ότι η αναθεώρηση της προοπτικής επί τω χείρω είναι πολύ πιθανό να φέρει και νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, στην ενίσχυση των πιέσεων έναντι του τουρκικού νομίσματος συνέτεινε το γεγονός ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται νέα μείωση των επιτοκίων του νομίσματος, σε συνέχεια της επιθετικής νομισματικής πολιτικής στην οποία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε πως η Tουρκία είναι αποφασισμένη να μην αυξήσει τα επιτόκια.

Παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Το μπαράζ πιέσεων έναντι του τουρκικού νομίσματος προκάλεσε άμεση παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η οποία πούλησε δολάρια προκειμένου να σταματήσει την ξέφρενη διολίσθηση. Ενδεικτικό είναι πως, μετά την παρέμβαση η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 14,24 λίρες ανά δολάριο έναντι έως και 14.99 που είχε φθάσει ενδοσυνεδριακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι η 4η που πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες ενώ εκτιμάται ότι έχει δαπανήσει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια προκειμένου να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ