ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτυχημένη η ανταλλαγή χρέους του ΟΔΔΗΧ - Στο 72,16% η συμμετοχή

Επιτυχημένη η ανταλλαγή χρέους του ΟΔΔΗΧ - Στο 72,16% η συμμετοχή
AP

Με επιτυχία στέφθηκε η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που απηύθυνε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς η συμμετοχή ανήλθε στο 72,16%.

Από το σύνολο των ομολόγων αξίας 4,04 δισ. ευρώ και λήξης από το 2023 έως το 2042, τελικά ανταλλάχθηκαν ή εξαγοράστηκαν τα 2,92 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε σε μετρητά 1,1 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ αφορά στην έκδοση νέων τίτλων λήξης 2027, 2033, 2037 και το 2042.

Η πλειονότητα των τίτλων με κοντινές λήξεις εξαγοράστηκε με μετρητά, με το μεγαλύτερο ποσό να αφορά σε χρέος που κατείχε η Τράπεζα της Ελλάδος. Με μετρητά αποκτήθηκαν και χρεόγραφα λήξης 2042 που είχαν ομολογιούχοι των ΗΠΑ.

Η ανταλλαγή παράγει κέρδη, καθώς συμβάλει στην ομαλοποίηση της καμπύλης και στην ενίσχυση της ρευστότητας σειράς ελληνικών τίτλων.

Παρά την εξέλιξη αυτή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν μειώθηκαν με το δεκαετές ομόλογο να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,30% και το πενταετές ομόλογο να είναι στο 0,422%.

Αυτό συμβαίνει διότι η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή στις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η τύχη των ελληνικών ομολόγων έως ότου η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να μείνει εκτός στήριξης ακόμα και αν δεν έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το πιο πιθανό σενάριο μεταξύ των αναλυτών είναι ότι η εν λόγω στήριξη θα συνεχιστεί μέσω του προγράμματος επανεπενδύσεων, δηλαδή της τοποθέτησης των κεφαλαίων από τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μετά τον Μάρτιο του 2022 σε άλλους τίτλους.

Το πιθανότερο είναι ότι θα αγοράζονται ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και θα χρησιμοποιούνται ως collateral για πράξεις χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθ’ όλη τη διάρκεια της επανεπένδυσης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω πανδημίας το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ