ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Συνεχίζει να κατρακυλά η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο

Τουρκία: Συνεχίζει να κατρακυλά η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο
Oικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών AP Photo/Burhan Ozbilici

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο κατρακύλησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, με την οικονομία της χώρας να δέχεται τεράστια πίεση.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε 2,9% στις 15,25 λίρες, ενώ διαμορφωνόταν πριν λίγο στις 15,2 λίρες. Η αξία του δολαρίου έναντι της λίρας έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, κλονίζοντας την τουρκική οικονομία.

Παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 21%, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14% αργότερα σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

«Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο μπορούν», δήλωσε οικονομολόγος της Istanbul Analytics.

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 15% στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές και τον δανεισμό, παρά το ότι οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα έχει παρέμβει τέσσερις φορές στην αγορά συναλλάγματος τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να επιβραδύνει τις μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος. Η απόφασή της για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 13.00 (ώρα Ελλάδας).

Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της λίρας, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.

Την ίδια ώρα, ο βασικός μισθός, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας που ξεπέρασε το 70% και το 85% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, μειώθηκε στα 169 ευρώ, όταν πριν από 6-7 χρόνια ήταν στα 430 ευρώ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ