ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η συμμετοχή της Deutsche Telekom στο επενδυτικό ταμείο Φαιστός

Τι σημαίνει η συμμετοχή της Deutsche Telekom στο επενδυτικό ταμείο Φαιστός

Ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα εγχειρήματα στο χώρο των επενδύσεων σε καινοτόμες ιδέες χαρακτηρίζεται η απόφαση της Deutsche Telekom να συμμετάσχει στο επενδυτικό ταμείο Φαιστός με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Για την κίνηση του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ενημερώθηκε μάλιστα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Hotges και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ και αφορούσε την ενίσχυση των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Το Φαιστός, το οποίο διαχειρίζεται η Συμμετοχές 5G (5G Ventures) με επικεφαλής τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, είναι ένα επενδυτικό ταμείο που πρόκειται να επενδύσει σε καινοτόμες επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του 5G και οι οποίες θα πρέπει να έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Το ταμείο χρηματοδοτείται καταρχάς με 93 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από την πρόσφατη εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα αξιοποιηθεί για τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Σε αυτά τα κεφάλαια θα προστεθούν και επενδύσεις από διεθνείς -κατά κύριο λόγο- επενδυτές με το ενδιαφέρον που υπάρχει να είναι αρκετά έντονο όπως αποδεικνύεται και από την απόφαση της Deutsche Telekom να συμμετέχει στο Φαιστός.

Αυτό που χρήζει επισήμανσης είναι πως συνήθως οι επενδυτές σε funds όπως το Φαιστός δεν ανακοινώνονται, ενώ γενικότερα η Deutsche Telekom δεν έχει ανακοινώσει συμμετοχές σε επενδυτικά funds πλην των πρωτοβουλιών χρηματοδότησης που διαχειρίζεται η ίδια. Το γεγονός ότι αποφασίζει τη συμμετοχή της σε ένα fund εκτός των «τειχών» της που βασίζεται σε κεφάλαια προερχόμενα από τα ταμεία ενός κράτους έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία.

Για το Φαιστός, το οποίο αναμένεται να «κλείσει» τον αρχικό γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσα στους επόμενους μήνες, η κίνηση της Deutsche Telekom αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση δεδομένου πως ένας ισχυρός επενδυτής με διεθνή παρουσία και τεράστιο αποτύπωμα στην ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς της Ευρώπης, ανακοινώνει την έμπρακτη υποστήριξή του στο εγχείρημα. Επιπλέον, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα για τη δημιουργία της νέας γενιάς ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων που θα παίξουν κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αξίζει να επισημανθεί πως κατά την πρόσφατη έκθεση της για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τον δείκτη DESI, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χαρακτηρίσει το Φαιστός ως σημαντικό παράγοντα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας στην εποχή μετά την πανδημία. Και σύμφωνα με μελέτη που είχε παρουσιαστεί πριν από 18 μήνες το 5G μπορεί να δημιουργήσει ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ