ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακό πακέτο ανακοινώνει αύριο ο Μητσοτάκης: Τι προβλέπεται για ρεύμα, φυσικό αέριο και ΕΦΚ

Ενεργειακό πακέτο ανακοινώνει αύριο ο Μητσοτάκης: Τι προβλέπεται για ρεύμα, φυσικό αέριο και ΕΦΚ
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αύριο Σάββατο στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού INTIME

Πλέγμα παρεμβάσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου δρομολογεί η κυβέρνηση. 

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αύριο Σάββατο στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυριότερα μέτρα που δρομολογούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι:

  • Πιθανή αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες. Θα αφορά τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου. Σήμερα το όφελος που αποκομίζουν είναι στα 39 ευρώ για καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Σενάρια θέλουν το υπουργείο να προχωρά στην αύξηση της ενίσχυσης ώστε το όφελος να είναι μεγαλύτερο. Με βάση το ύψος της επιχορήγησης που θα καθορίσει η ηγεσία του υπουργείου το όφελος αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 48 με 69 ευρώ. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται μόνιμος αυτόματος μηχανισμός που θα ενεργοποιείται όταν η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά ένα όριο και άνω. Με τον τρόπο αυτόν θα επιδοτούνται λογαριασμοί ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών.
  • Αυξάνεται η έκπτωση που θα δώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στις τιμές χονδρεμπορικής φυσικού αερίου που πουλάει σε παρόχους ενέργειας. Η έκπτωση αυτή σήμερα, που ξεκινά σύντομα να δίνεται, ανέρχεται στο 16%. Και θα αφορά τις καταναλώσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Υψηλότερη θα είναι για τον μήνα Δεκέμβριο. Το σενάριο θέλει να παρέχεται και για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, δηλαδή τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η έκπτωση αυτή θα περάσει στους παρόχους οι οποίοι με τη σειρά τους θα τη μετακυλίσουν στους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα.
  • H κυβέρνηση σκοπεύει να επιστρέψει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για το 2022 σε περίπου 200.000 αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση αφορά νέους αγρότες, όσους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας και όσους μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Τα προαναφερόμενα μέτρα λαμβάνονται μετά τις τιμές-ρεκόρ που καταγράφονται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (326,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα για σήμερα) αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου (132 με 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ