ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοστατεί στην Πράσινη Ανάπτυξη ως εγγυητής ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοστατεί στην Πράσινη Ανάπτυξη ως εγγυητής ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος

Η τρέχουσα χρονική περίοδος χαρακτηρίζεται από μία σειρά σημαντικών αλλαγών και μεγάλων προκλήσεων.

Αυτό οφείλεται στη διαδικασία ευρύτερης μετάβασης που έχει εισέλθει ο κόσμος, από την πρωτογενή παραγωγική διαδικασία μέχρι τις απλές λειτουργίες της καθημερινότητας, συνεπεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης η οποία διευρύνει σημαντικά τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και των γνωστικών πεδίων. Παράλληλα, η ανθρωπότητα έχει μπει εδώ και καιρό σε διαδικασία να ανακρούσει πρύμναν στον τρόπο που προσεγγίζει την ενέργεια, μεταβαίνοντας σε μια ενεργειακή οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα. Ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο, διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις, φορείς και ιδιώτες έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα για άμεση μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πλανήτη.

Όλα τα παραπάνω ήρθε να δυναμιτίσει η πανδημία, δημιουργώντας κοινωνικοοικονομικές αναταράξεις εν γένει και πυροδοτώντας μια ενεργειακή κρίση που χαρακτηρίζεται από αλματώδη αύξηση του κόστους λόγω των μεταβολών που προκλήθηκαν διαδοχικά στην παραγωγή, προσφορά και ζήτηση ενέργειας.

Στη χώρα μας η επίτευξη των φιλόδοξών στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και η ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων από το φυσικό αέριο, που είναι σαφώς λιγότερο ρυπογόνο, με παράλληλη ανάπτυξη των «πράσινων» μορφών ενέργειας, τη λειτουργία των οποίων υποστηρίζει και συμπληρώνει. Έτσι, το φυσικό αέριο αναλαμβάνει τον ρόλο καυσίμου-γέφυρας προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλαπλό ρόλο έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία καλείται να παρέμβει αποφασιστικά στην αγορά προκειμένου να επιτευχθεί συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και να διασφαλιστεί ταυτόχρονα η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ήδη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέπτυξε έναν μηχανισμό για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου, μέσω του οποίου όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα. Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 €/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 €/MWh για τον Νοέμβριο. Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση αναμένεται για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου.

Η δυνατότητα που διαθέτει η εταιρεία σήμερα για τη διασφάλιση σταθερών τιμών ενέργειας, όπως και οι προοπτικές ανάπτυξής της για τα επόμενα χρόνια, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολούθησε υπό τη νέα Διοίκηση. Η στρατηγική που έχει χαράξει η ΔΕΠΑ Εμπορίας και αποτυπώνεται στο νέο της business plan, είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει, στη βάση της, τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας φυσικού αερίου. Σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελεί η επαναδιαπραγμάτευση όλων των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, ενέργεια που αύξησε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικές μειώσεις τιμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιστροφή, εντός του 2020, στους πελάτες της άνω των 120 εκ. ευρώ έχοντας σημειώσει δικαστική νίκη επί της τουρκικής BOTAS και την είσπραξη των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC). Παράλληλα, συνεχίζεται με προσήλωση η αναζήτηση νέων συμμαχιών. Ως εκ τούτου και με γνώμονα το ευνοϊκό πλαίσιο που δημιουργείται με την υπογραφή MoU μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για το φυσικό αέριο και την εισαγωγή φορτίων LNG, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κ. Ξιφαράς είχε προσφάτως σειρά επαφών με την αιγυπτιακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου προκειμένου οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε εξειδικευμένες συμφωνίες.

Ένα ακόμη εχέγγυο για τη δυναμική ανάπτυξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποτελεί και η επέκταση της χρήσης του φυσικού σε περισσότερες δραστηριότητες αλλά και γεωγραφικές περιοχές, που θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία. Για να το επιτύχει αυτό έχει επικεντρωθεί σε μια σειρά κλάδων στρατηγικής σημασίας όπως η ναυτιλία, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοστατεί μέσω φιλόδοξων προγραμμάτων, με όραμα τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας με LNG στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο ίδιo πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναπτύσσει, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών, μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας και LNG bunkering στους χώρους του λιμένα, με στόχο την τροφοδοσία όχι μόνο του λιμανιού, αλλά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Έχοντας στη φαρέτρα της τεχνολογίες αιχμής όπως το small scale LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), η εταιρεία επεκτείνει σταθερά τη χρήση του φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται εκτός δικτύου αγωγών και προωθεί την αεριοκίνηση, επεκτείνοντας το δίκτυο πρατηρίων Fisikon.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δραστηριοποιείται σε έργα υποδομής υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως ο πλωτός τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20% και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, συμμετέχει και στηρίζει διεθνή projects όπως οι αγωγοί TAP, IGB, Poseidon και EastMed, τα οποία θα λειτουργήσουν καταλυτικά στη διαμόρφωση του αυριανού ενεργειακού τοπίου.

Παρόλη την ισχυρή παρουσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο φυσικό αέριο, δεν επαναπαύεται. Ήδη, δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ, έχοντας δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο άνω των 250MW αλλά και σε εναλλακτικές πηγές καθαρής ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο για τα οποία τα διεθνή project που προαναφέρθηκαν έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν, καλύπτοντας έτσι ένα ακόμη πιο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και τεχνολογιών που θα διασφαλίσουν τον ομαλό ενεργειακό μετασχηματισμό αλλά και τη διαχρονική ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Ειδικά οι εξελίξεις στον τομέα του υδρογόνου είναι κάτι που η εταιρεία παρακολουθεί στενά και συμμετέχει ενεργά, μέσω της Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο αλλά και του συντονισμού του έργου White Dragon, λαμβάνοντας μέρος στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς που αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Πρώτα απ’ όλα όμως, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μερίμνησε ώστε να προετοιμαστεί εσωτερικά για τη μετάβαση στη νέα εποχή της ενέργειας. Μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού που δημιούργησε τρεις διακριτές εταιρείες - ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών & ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων- η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετασχηματίστηκε σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση, ικανή να εξυπηρετήσει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των πελατών της, αλλά και να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Τέλος, με δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα στην εποχή μας δεν έχει μέλλον αν δεν λειτουργεί με όρους αειφορίας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας υιοθέτησε τα κριτήρια ESG και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενσωματώνοντάς τα τόσο στην καθημερινή λειτουργία της όσο και στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της, και σφυρηλατώντας μια συνεκτική εταιρική κουλτούρα για την επίτευξη θετικού περιβαλλοντικού κοινωνικού αποτυπώματος σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης.

Με ενδελεχή σχεδιασμό και ισχυρές βάσεις, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σήμερα χτίζει τις βάσεις για το βιώσιμο ενεργειακό μέλλον της χώρας.