ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Κριτήρια από το 2022 για τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Σκρέκας: Κριτήρια από το 2022 για τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Κώστας Σκρέκας: «Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές» ΙΝΤΙΜΕ

Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε αρχικά ο κ. Σκρέκας στην τηλεόραση του OPEN:

«Οι τιμές στην ενέργεια είναι κάτι ανησυχητικό σε επίπεδο Ευρώπης και στη χώρα μας. Δυστυχώς φαίνεται οι ανατιμήσεις να κρατούν περισσότερο. Όλο το 2022 φαίνεται ότι το ενεργειακό κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από ότι τη χρονιά που πέρασε. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές. Από τον Απρίλιο φαίνεται μια αποκλιμάκωση, θα μειώσει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά όχι σε τιμές του 2020. Αυτό προβληματίζει σε παγκόσμιο επίπεδο διότι εκτινάσσει τις τιμές πρώτων υλών, μεταφορών και άρα δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις» εκτίμησε ο υπουργός.

Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

«Μέσα από τις ενισχύσεις, και από τη μηνιαία αναπροσαρμογή της επιδότησης προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο τμήμα της ανατίμησης αυτής για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει κάποια μέτρα απόψε περαιτέρω στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών. Έχουμε σχεδιάσει μια μεταβολή αυτή της ενίσχυσης. Είχαμε προνοήσει να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, να διαθέτουμε εκεί χρήματα, ώστε κάθε μήνα να αναπροσαρμόζουμε τη στήριξη».

Όσον αφορά τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι οριζόντιες για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο από το νέο έτος θα υπάρξουν κριτήρια.

«Έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει δεν μπορείτε να επιδοτείτε 'όλο το ρεύμα σε όλους, διότι δεν αφήνετε την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει. Έχουμε σχεδιάσει μεταβολή της ενίσχυσης για την επιδότηση του ρεύματος. Από το νέο έτος η περαιτέρω ενίσχυση στην ενέργεια θα καλύψει όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη. Θα είναι χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα καλύπτουμε μεγάλο μέρος νοικοκυριών. Θα τα εξειδικεύουμε το επόμενο διάστημα. Θα είναι με τέτοιο τρόπο που θα είναι δίκαιο» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας.

Απαντώντας στο πότε θα δουν τη νέα επιδότηση τα νοικοκυριά, ο υπουργός τόνισε πως:

«Κάθε φορά που αποφασίζουμε αναπροσαρμογή προς τα πάνω, η ενίσχυση, φαίνεται από τους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς».

Για το φυσικό αέριο

Μιλώντας για την ενίσχυση στο φυσικό αέριο που όπως είπε οι τιμές έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Σκρέκας υπολόγισε ότι «τα τέλη χρήσης δικτύου που έχουμε αναστείλει και η έκπτωση 15%, σημαίνει ότι η μείωση στην τιμή σε μηνιαία βάση είναι της τάξης των 60 ευρώ. Καλύπτει ποσοστό της αύξησης, αλλά μην ξεχνάμε πολλοί είναι δικαιούχοι και του επιδόματος θέρμανσης, οπότε με αυτόν τον τρόπο τελικά η αύξηση θα είναι πολύ μικρή».

Παράλληλα, σημείωσε ότι για τους αγρότες θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό «Ο πρωτογενής τομέας βάλλεται. Και πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα και μακροπρόθεσμα, διότι θα πληγεί και από την κλιματική κρίση».

Για τους επαγγελματίες, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επιδότηση σε επαγγελματική δραστηριότητα είναι μια παράνομη κρατική ενίσχυση. Υπάρχει η ευελιξία να μετακυλιστεί το κόστος στο προϊόν ή στην υπηρεσία κι αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία. Οι πληθωριστικές πιέσεις που οφείλονται στις αυξήσεις της ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ