ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «ερμηνεία» των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έναντι της ακρίβειας

Η «ερμηνεία» των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έναντι της ακρίβειας
Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου - Τι ισχύει για τους αγρότες (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρία νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας που πλήττει τη χώρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022.

Νέα δέσμη παρεμβάσεων για τη στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια ανακοίνωσε, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρωθυπουργός.

«Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο αδύναμα, χωρίς να πλήξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει πόρους που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο, καθώς και αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.

Όσον αφορά στους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο.

μέτρα μητσοτάκη

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, τα νέα μέτρα εξειδικεύονται ως εξής:

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Για τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης. Η στήριξη πλέον διαμορφώνεται στα 165 ευρώ / MWh, για τους πρώτες 300 KWh, από 130 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει πως η επιδότηση θα ανέρχεται πλέον στα 49,5 ευρώ τον μήνα, αντί 39 ευρώ τον μήνα που ήταν ως τώρα.

Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ), τον Δεκέμβριο θα λάβουν στήριξη 185 ευρώ / MWh από 150 ευρώ που ήταν ως τώρα, με την επιδότηση να φτάνει στα 55,5 ευρώ τον μήνα, από 45 ευρώ τον μήνα.

Οι εκπτώσεις στο φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική Mwh.

Στήριξη των αγροτών

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για αγρότες

Η Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης στο 15902

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σκοπός της νέας γραμμής 15902 είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ