ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκαν οι τιμές στην Ευρώπη - Νέο άλμα άνω του 8%

Φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκαν οι τιμές στην Ευρώπη - Νέο άλμα άνω του 8%
Η γρήγορη αύξηση στις τιμές αερίου στην Ευρώπη το 2021 οδήγησε σε αύξηση τις τιμές ενέργειας AP Photo

Σε επίπεδο ρεκόρ έφθασαν την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταγράφοντας άλμα άνω του 8%.

Την ίδια στιγμή, οι παραδόσεις από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπη διαμορφώνονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η γρήγορη αύξηση στις τιμές αερίου στην Ευρώπη το 2021 οδήγησε σε αύξηση τις τιμές ενέργειας, τροφοδότησε ανησυχίες για τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό και προκάλεσε την κατάρρευση παρόχων στη Βρετανία.

Το ολλανδικό συμβόλαιο αερίου βρισκόταν στα 146,00 ευρώ/MWh, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στα 146,73 ευρώ, κοντά στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 155 ευρώ που κατέγραψε τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία από την Gascade

Οι ροές έχουν μειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία από τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης δικτύου Gascade, ενώ η ρωσική Gazprom άρχισε να γεμίζει τη δεύτερη γραμμή του αγωγού Nord Stream 2 με αέριο την Παρασκευή, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.

Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανοπολωνικά σύνορα είχαν μειωθεί σε ωριαίο όγκο μόλις περίπου 370.000 kWh/h συγκριτικά με πάνω από 1.200.000 κιλοβατώρες (kWh/h) το Σάββατο και πάνω από 10.000.000 kWh/h την Παρασκευή.

Οι ροές στον αγωγό, σημαντική δίοδο για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας, κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στις 9.000.000 με 12.000.000 kWh/h αυτό τον μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ