ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο INTIME NEWS / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ με στόχο να προχωρήσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό ώστε να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Παράλληλα, έχοντας ολοκληρώσει την κρίσιμη διαπραγμάτευση με το δημόσιο, αναφορικά με το κόστος του αδιύλιστου νερού, προχωρά μια σειρά από δραστηριότητες, με στόχο να μετατραπεί σε φορέα ανάπτυξης αλλά και να αλλάξει το μοντέλο της λειτουργίας της.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη, το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει έργα μετασχηματισμού ύψους 175 εκατ. ευρώ, έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική ύψους 700 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα αντικατάστασης δικτύων νερού για μείωση διαρροών 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως τόνισε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από Ταμείο Ανάκαμψης, από ευρωπαϊκά κονδύλια και κάθε άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ ο κ. Σαχίνης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο έκδοσης πράσινου ομολόγου.

Παράλληλα, ο μετασχηματισμός της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει μια σειρά από έργα όπως για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση διαχείρισης και παρακολούθησης δικτύου και παγίου, την ψηφιοποίηση δεδομένων και τον μετασχηματισμό ERΡ συστημάτων και διαδικασιών με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της λήψης αποφάσεων.

Zητούμενο επίσης είναι η βελτιστοποίηση του κόστους και η ανακατανομή πόρων και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Για το σκοπό αυτό μάλιστα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα εθελούσιας εξόδου στα πρότυπα αυτών της ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 55 έτη.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει η ΕΥΔΑΠ στην ενεργειακή αναβάθμιση και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, με την εταιρεία επιδιώκει να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα του ESG, γεγονός που θα τη βοηθήσει και να εξασφαλίζει καλύτερους όρους χρηματοδότησης.

Στόχος είναι επίσης ο ανασχεδιασμός του λειτουργικού μοντέλου εφοδιαστικής αλυσίδας και διαχείρισης μεταφορών ενώ τέλος επιδιώκεται και η αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.

Ο απολογισμός του 2021 και ο σχεδιασμός του 2022

Κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2021, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο που αφορά το κόστος του αδιύλιστου νερού. Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης ήταν μια εκκρεμότητα πολλών ετών, που έκλεισε με μια συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής για τα ενδιαφερόμενα μέρη ενώ η ΕΥΔΑΠ εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη.

Αντίστοιχα, έκλεισε και η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών με την υπογραφή διετούς σύμβασης που βάζει τέλος σε μια ακόμη εκκρεμότητα.
Όσο για το 2022, η χρονιά αναμένεται να αποτελέσει σταθμό για την εταιρεία καθώς σχεδιάζει να συμμετάσχει σε ΣΔΙΤ αφού ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση στις αρχές του νέου έτους. Παράλληλα, αναμένονται προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού με ταυτόχρονη διενέργεια εθελουσίων εξόδων.

Εξελίξεις αναμένονται και στο κτηριακό, καθώς ξεκινά η διαδικασία συγκέντρωση των υπηρεσιών της εταιρείας σε νέο βιοκλιματικό κτήριο που θα εγερθεί σε ιδιόκτητο χώρο της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Μέσω αυτής της κίνησης εξοικονομούνται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ενώ για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σύντομα διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Τέλος σε ό,τι αφορά το έργο της Ψυτάλλειας, ο κ.Σαχίνης εκτίμησε πως δεν θα υπάρχουν προσφυγές και αναμένονται εξελίξεις το πρώτο δίμηνο του 2022.
Καταλήγοντας, ο κ. Σαχίνης ανέφερε πως «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στον μετασχηματισμό της εταιρείας προκειμένου αυτή να μετεξελιχθεί σε ένα οργανισμό σύγχρονο, αποδοτικό και πρωτοπόρο, ο οποίος θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους και την κοινωνία, θα δίνει προτεραιότητα στον πελάτη και θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και δυναμικό περιβάλλον εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ