ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράπονα Κοστέλο σε Τσακαλώτο για ασφαλιστικό – φορολογικό

Παράπονα Κοστέλο σε Τσακαλώτο για ασφαλιστικό – φορολογικό

Την ενόχλησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό πριν αυτά αποκρυσταλλωθούν πλήρως στις συζητήσεις με τους θεσμούς εξέφρασε χθες το απόγευμα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιρλανδός αξιωματούχος της ΕΕ φέρεται να τόνισε πως η κατάθεση των νομοσχέδιων δεν βοηθά τις εν εξελίξει συζητήσεις και πως δεν ήταν ορθή κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Δεν τα καταθέσαμε στη Βουλή. Τα δώσαμε προ δημόσια διαβούλευση (public consultation)», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στα στελέχη της Κομισιόν.

Οι θεσμοί δεν δέχονται πολλές εκ των προβλέψεων του νομοσχεδίου, τόσο ως προς το αφορολόγητο, όσο και ως προς την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και άλλα περιμετρικά θέματα του ασφαλιστικού.

Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα αυτά τίθενται σήμερα προς συζήτηση στη νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη εν λόγω συζήτηση αναμένεται να εξετασθεί και το θέμα των προληπτικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένοι να προσδιορίσει μόνον εάν καθοριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ