ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής: Δημιουργία Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας

Πιτσιλής: Δημιουργία Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής

Στοιχεία για την πορεία των εσόδων τους πρώτους μήνες του 2016 παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής κατά τη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης απολογισμού της ΓΓΔΕ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως τα έσοδα προ επιστροφών φόρων από εφορίες και ελεγκτικά κέντρα ανήλθαν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε 5,197 δισ. ευρώ, έναντι 4,694 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015. Οι εισπράξεις ΦΠΑ στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,664 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2015.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 από παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν 809 εκατ. ευρώ και από νέο ληξιπρόθεσμο χρέος 432,633 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής, ο κ. Πιτσιλής τόνισε πως το πρώτο δίμηνο της χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί 1.620 από εφορίες και ελεγκτικά κέντρα και έχουν βεβαιωθεί 437 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα.

Ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε τους στόχους της ΓΓΔΕ για το 2016, λέγοντας πως οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από Δ.Ο.Υ., Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. έχουν τοποθετηθεί στα 31,892 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από τελωνεία αναμένονται στα 12 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους στα 2,05 δισ. ευρώ και η εισπραξιμότητα επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της φορολογικής διοίκησης έχει τοποθετηθεί στο 23%.

Σε σχέση με τις λοιπές επιδιώξεις της ΓΓΔΕ ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως έχει προγραμματιστεί η προσαρμογή του Taxis για την εφαρμογή των κριτηρίων ανάληψης κινδύνου προτεραιοποίησης των υποθέσεων είσπραξης, αλλά και η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης.

Τέλος, εστίασε στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη βελτίωση του πλαισίου διοικητικής επίλυσης διαφορών, στην ενεργή καταπολέμηση της διαφθοράς και στη συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πιτσιλής είπε πως εντάσσεται και το σχέδιο για τη δημιουργία Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ