ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες πριν από την εκπνοή του 2021

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες πριν από την εκπνοή του 2021
Οι υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής και ποιες πληρωμές έλαβαν παράταση Pixabay

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, υποβολή δηλώσεων για μεταβίβαση ακινήτων, υποβολή δήλωσης αναδρομικών, υποβολή δήλωσης από κληρονόμους και όσους μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, δηλώσεις για δικαιολόγηση τεκμηρίων, αλλά και πληρωμή τελών κυκλοφορίας του 2022 συνθέτουν το «καλάθι» των φοροϋποχρεώσεων της τελευταίας στιγμής.

Με τα αιτήματα για παρατάσεις να πέφτουν «βροχή» στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια παράταση 10-15 ημερών για τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή συγκεκριμένων δηλώσεων οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι παράταση κάποιων ημερών έχουν πάρει τα εξής:

  • Έως 26 Ιανουαρίου 2022 για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 - 72 δόσεις.
  • Έως 31 Ιανουαρίου 2022 για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.
  • Έως 30 Ιουνίου 2022 για την πληρωμή της πρώτης από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής και του προγράμματος πάγιων δαπανών.
  • Έως 31 Μαρτίου 2022 για την εφάπαξ εξόφληση των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%.

Την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου λήγει κανονικά η προθεσμία για:

1. Εξόφληση της έκτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

2. Πληρωμή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2021.

3. Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
του 2022.

4. Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.

5. Υποβολή στις ΔΟΥ δηλώσεων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτων για την υπογραφή συμβολαίων έως τις 31 Ιανουαρίου με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

6. Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου, για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

7. Δηλώσεις φορολογουμένων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

8. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ κ.λπ., εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

9. Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη / αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.

10. Υποβολή δηλώσεων φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς για την κάλυψη τεκμηρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ