ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφυροκόπημα στα τουρκικά ομόλογα - Στις 13 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο

Σφυροκόπημα στα τουρκικά ομόλογα -  Στις 13 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο
Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 24,95%, επίδοση που αποτελεί ιστορικό υψηλό AP

Στις 13 λίρες σκαρφάλωσε εκ νέου η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο, ενώ το τελευταίο 24ωρο το σφυροκόπημα στα τουρκικά κρατικά ομόλογα είναι αδιάκοπο.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν βρεθεί το 2008, κινούνται οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων, ένδειξη πως η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται μακριά από μια ανάλογη κρίση με εκείνη που είχε βιώσει η Τουρκία προ 13 ετών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το δεκαετές τουρκικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 24,95%, επίδοση που αποτελεί ιστορικό υψηλό και η οποία δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει. Τα δε πενταετή ομόλογα της Τουρκίας καταγράφουν απόδοση 25,85%, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του 26,15% που είχαν καταγράψει κατά την πολιτική κρίση του 2008.

Οι προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να μειώσει τα επιτόκια φέρνουν μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς τα κόστη δανεισμού στην γειτονική χώρα εκτινάσσονται στα ύψη.

Aπό τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία πως η νομισματική πολιτική θα είναι υπερβολικά χαλαρή για να περιορίσει τον πληθωρισμό, που πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών και διαβρώνει την αξία των holdings τους σε τοπικό νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων, τα επιτόκια σε ορισμένα τραπεζικά δάνεια έχουν σκαρφαλώσει έως το 35%, έναντι του σταθμισμένου μέσου όρου περίπου 21% που ήταν στην αρχή του κύκλου χαλάρωσης, όπως δείχνουν τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Και ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη του πείσματος μιας αδιέξοδης και μονήρους πολιτικής του Ερντογάν, το εθνικό νόμισμα της και η οικονομία της Τουρκίας στροβιλίζονται σαν ντερβίσηδες, προκαλώντας ιλίγγους χρεοκοπίας σε έναν λαό 85 εκατομμυρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαιώνει τους θυμωμένους πολίτες πως έχει μειώσει και στο παρελθόν τον πληθωρισμό στο 4% και πως έχει τον τρόπο του και θα το πράξει σύντομα και αυτή τη φορά. Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30% τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη οι μετρήσεις του πληθωρισμού στο 21% θεωρούνται τελείως προσχηματικές.

Παράλληλα, οι αγορές θεωρούν πως ο μηχανισμός δημοσιονομικής αποζημίωσης που ανακοίνωσε ο Ερντογάν για να καθησυχάσει όσους μετέτρεπαν τις λίρες τους σε συνάλλαγμα, θα έχει μεγάλη επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ