Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα από ποτέ το 2022 - Μέχρι πότε πρέπει να τις υποβάλουμε
Ανανεώθηκε:
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινάει φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Την τελευταία ημέρα του 2021 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.
Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν αποκλείεται να ανοίξει η βεντάλια των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία εξετάζεται να αυξηθούν σε 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις.
Περισσότερες δόσεις δίνουν ανάσα ρευστότητας στους φορολογουμένους οι οποίοι διευκολύνονται στην εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Σημειώνεται ότι σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει την πόρτα» 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.
Ωστόσο, φέτος επανήλθε για τους φορολογουμένους η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021.
Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.
SPONSORED
Δένδιας για Γενοκτονία Ποντίων: Ζήτημα διεθνούς ευθύνης και όχι εσωτερική υπόθεση
22:45
Ο Τραμπ ανέβαλλε επίθεση στο Ιράν μετά από αίτημα χωρών του Κόλπου
22:34
Γεραπετρίτης για Τουρκία: «Το "έτσι θέλω" δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας»
22:27
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να κατασκευάσει ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο
22:18