ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρική ασφάλιση - teka.gov.gr: Ποιοι υπάγονται στο δημόσιο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης

Επικουρική ασφάλιση - teka.gov.gr: Ποιοι υπάγονται στο δημόσιο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης
Οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να μαθαίνουν όλα τα ζητήματα αναφορικά με την επικουρική ασφάλιση που δικαιούνται, τις καταβαλλόμενες εισφορές αλλά και τις παροχές που λάβουν σε μελλοντικό χρόνο. Unsplash

«Πρεμιέρα» έκανε τη Δευτέρα (10/01) η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ - teka.gov.gr), το οποίο απευθύνεται στους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο της έναρξης του νέου δημόσιου συστήματος κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να μαθαίνουν όλα τα ζητήματα αναφορικά με την επικουρική ασφάλιση που δικαιούνται, τις καταβαλλόμενες εισφορές αλλά και τις παροχές που λάβουν σε μελλοντικό χρόνο.

Παράλληλα, θα ενημερώνονται σχετικά με το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, αλλά και για το επενδυτικό πλάνο που θα τους αφορά.

Τι είναι το ΤΕΚΑ

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Συστάθηκε με τον νόμο 4826/2021 και αποτελεί μέρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (πρώτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος).

Απευθύνεται ιδίως ή κατά κύριο λόγο στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και σταδιακά πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση.

Τι είναι η κεφαλαιοποιητική ασφάλιση

Οι παροχές του ΤΕΚΑ συμπληρώνουν την κύρια σύνταξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία εισοδηματικής ασφάλειας κατά τη συνταξιοδότηση. Οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου, στον οποίο κάθε ασφαλισμένος έχει διαρκή πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MyTEKA.

Το κεφάλαιο, αποτελούμενο από τις συσσωρευμένες εισφορές, επενδύεται και οι αποδόσεις πιστώνονται και πάλι στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Στο τέλος του εργασιακού βίου, το σωρευμένο κεφάλαιο, δηλαδή το άθροισμα εισφορών και αποδόσεων, μετατρέπεται σε ισόβια μηνιαία επικουρική σύνταξη. Στο νέο σύστημα προβλέπονται επίσης συντάξεις λόγω αναπηρίας και θανάτου.

Η λειτουργία του νέου φορέα ξεκίνησε την λειτουργία της από την 01/01/2022. Στο ΤΕΚΑ θα ασφαλίζονται στο εξής όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση.

Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης στο teka.gov.gr

  • Να ενημερωθεί για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και τον τρόπο λειτουργίας του.
  • Να μάθει σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ατομικών λογαριασμών τους και την ηλεκτρονική πλατφόρμα MyTEKA (διαθέσιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022).
  • Να μάθει περισσότερα αναφορικά με την λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Να πληροφορείται άμεσα ό,τι νεότερο ανακοινώνεται σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΚΑ.
  • Να βρει απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις του.

Σημειώνεται ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα ξεκινήσει και η γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτηση του ΤΕΚΑ 1555, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος θα ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyTEKA, όπου θα μπορούν να λαμβάνουν άμεση, προσωποποιημένη και εξατομικευμένη πληροφόρηση για τους ατομικούς λογαριασμούς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ