ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Eurogroup

Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Eurogroup
Eurokinissi

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην ευρωζώνη θα εξετασθούν σήμερα στο Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθούν από την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί σχετικά με την εκτέλεση των εποπτικών καθηκόντων του Μηχανισμού.

Η κ. Νουί θα αναφερθεί επίσης στην πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στην εναρμόνιση των επιλογών και της διακριτικής ευχέρειας των κρατών σε θέματα εποπτείας, που παρέχονται στις εποπτικές αρχές σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία περί κεφαλαιακών απαιτήσεων, θεμέλιο της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ. Η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις γύρω από το θέμα αυτό.

Η εν λόγω εναρμόνιση αποσκοπεί στη μείωση των διαφορών που οφείλονται στις εν λόγω επιλογές και τη διακριτική ευχέρεια κατά την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Αυτό θα συμβάλει στην εξασφάλιση ίσων όρων για όλους εντός της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.

Τέλος, οι υπουργοί θα παρακολουθήσουν παρουσίαση του SSM σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τις εποπτικές της δραστηριότητες το 2015 και τις προτεραιότητές της για το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ