ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται 111.000 προσλήψεις το 2022 - Αναλυτικός οδηγός

Έρχονται 111.000 προσλήψεις το 2022 - Αναλυτικός οδηγός
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Pixabay

Γενναίο πρόγραμμα απασχόλησης με στόχο τη δημιουργία 111.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022 δρομολογεί η κυβέρνηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 770 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και θα τρέξουν ταυτόχρονα στη μετά κορωνοϊό εποχή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η διάρκειά τους δε υπερβαίνει σε πάρα πολλά τους 12 μήνες, που σημαίνει ότι η θετική τους συμβολή θα συνεχιστεί και το 2023, μαζί με όσα νέα προγράμματα αποφασιστούν τον επόμενο χρόνο.

Η λίστα

Στις 111.000 θέσεις περιλαμβάνονται:

  • 25.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας που προκηρύσσονται τέλη Ιανουαρίου. Τις ειδικότητες ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης για τις θέσεις αυτές αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ενώ την περασμένη Τρίτη είχε δημοσιεύσει τις θέσεις ανά δήμο και φορέα.
  • 62.000 θέσεις απασχόλησης μέσα από 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για το 2022.
  • 24.000 θέσεις απασχόλησης από προγράμματα του ΟΑΕΔ που ξεκίνησαν το 2021 και δέχονται αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού από τις επιχειρήσεις.

Συνοπτικά, μέσα στο 2022 θα τρέξουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για 86.000 θέσεις απασχόλησης, συν 25.000 προσλήψεις για κοινωφελή εργασία.

Φιλόδοξος στόχος

Για τα νέα προγράμματα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στον ΟΑΕΔ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που επισκέφθηκε τον Οργανισμό, στον οποίο όπως είπε κόλλησε πριν από 31 χρόνια το πρώτο του ένσημο ως εργαζόμενος στην τότε διοίκηση. Για τα νέα προγράμματα είπε: «Ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος: Να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου από το ΕΣΠΑ».

Για τη δυναμική που εμφανίζουν τα προγράμματα απασχόλησης από το 2019 και μετά ο πρωθυπουργός είπε ότι «στα δύο χρόνια της πανδημίας δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας, ενώ στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν 42.000 θέσεις».

«Χτίζουμε τα προγράμματά μας γύρω από τον ιδιωτικό τομέα, κι όχι γύρω από το Δημόσιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «το ζητούμενο δεν είναι απλά να προσφέρουμε σε ανέργους την ευκαιρία να εργαστούν για κάποιους μήνες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτά τα πράγματα να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μια μόνιμη απασχόληση, είτε στην εταιρία στην οποία απασχολείται ο εργαζόμενος μέσω ενός επιδοτούμενου προγράμματος είτε σε κάποια άλλη επιχείρηση, καθώς πια θα έχει την προϋπηρεσία εκείνη που θα τον κάνει πιο ελκυστικό για τον εργοδότη».

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχει μεγάλη σημασία να «παρακολουθούμε ex post ποια προγράμματα είναι τα πιο αποτελεσματικά, ώστε ακριβώς να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους για μια πιο μόνιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας».

Κύριος άξονας

Από τα 11 νέα προγράμματα του 2022, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται:

  • Στα προγράμματα για την απασχόληση εργαζομένων από τη σταδιακή διακοπή λιγνιτικών σταθμών. Θα τρέξουν τρία τέτοια προγράμματα για 5.600 ωφελούμενους με επιδότηση μισθού και εισφορών ως 933 ευρώ και διάρκεια συμβάσεων ως 18 μήνες.
  • Στην επιδότηση 4.000 ανέργων με 14.800 ευρώ για τη σύσταση επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία.
  • Σε στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης 10.000 μακροχρόνια ανέργων άνω των 45 ετών σε περιοχές υψηλής ανεργίας και άλλων 10.000 που αντιμετωπίζουν εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας, με διάρκεια συμβάσεων ως 24 μήνες.

Πρώτο ένσημο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για το «Πρώτο Ενσημο», που δίνει τη δυνατότητα σε νέα παιδιά και φοιτητές να ξεκινήσουν απασχόληση με επιδότηση 600 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες, ώστε να αποκτήσουν προϋπηρεσία, και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία, όπως είπε, «θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ακριβή αποτύπωση, σε real time, του χρόνου τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι.

Εμφαση έδωσε επίσης και στη θέσπιση των γονικών αδειών στους δύο γονείς με μισθωτή απασχόληση. Οι άδειες είναι 14 μέρες στον πατέρα με τη γέννηση του παιδιού και ως 4 μήνες και στους δύο γονείς, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι με επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η στήριξη της απασχόλησης θα ενταθεί με τις 86.000 νέες θέσεις εργασίας του 2022, ενώ αναφέρθηκε κάνοντας ειδική μνεία και αυτός στο πρόγραμμα «Πρώτο Ενσημο» για νέους 18-29 ετών και την επέκταση -με άλλες 50.000 νέες θέσεις- του επιτυχημένου προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

erga-texnis.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ