ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Στον αναπτυξιακό νόμο ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχείων τριών 3 αστέρων

Κικίλιας: Στον αναπτυξιακό νόμο ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχείων τριών 3 αστέρων
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, στόχος είναι τα ξενοδοχεία τριών αστέρων να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να ενισχυθούν

Την υπαγωγή του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των ξενοδοχείων τριών αστέρων στον αναπτυξιακό νόμο, γνωστοποίησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Ο αναπτυξιακός νόμος είναι στρατηγικό εργαλείο για τις επενδύσεις στη χώρα. Έκανα σήμερα μια διευρυμένη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, τον κύριο Παπαθανάση, και εξήγησα ότι και τα τριάστερα ξενοδοχεία, που είναι το 23% του κλάδου, είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για εμάς να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να ενισχυθούν», δήλωσε ο υπουργός.

«Στο νομοσχέδιο εισάγονται και τα 3άστερα ξενοδοχεία σε ό,τι έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους, εκτός από όλα τα άλλα τα εργαλεία τα οποία υπήρχαν», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες της αγοράς, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει την αγορά και στηρίζει στην πράξη τους επαγγελματίες του τουρισμού και ανάφερε τα εξής:

«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για τον χειμερινό τουρισμό και για τους ορεινούς προορισμούς. Επιλέξαμε να ανοίξουμε τη χώρα για τους χειμερινούς προορισμούς και να στηρίξουμε τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, αλλά και το city break. Πράγματι πήγε πολύ καλά η περίοδος των εορτών. Θυμίζω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού έκαναν και κάνουν καμπάνια στο εξωτερικό για τον χειμερινό τουρισμό. Σε λίγες μέρες ξεκινάμε και καμπάνια εσωτερικά στη χώρα για τους χειμερινούς προορισμούς.

Επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουμε βάλει στα 320.000.000 των επενδύσεων που θα γίνουν, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα μονοπάτια και τα ορεινά καταφύγια. Θα είναι επενδύσεις για αναβάθμιση των υποδομών, ψηφιοποίηση, εκπαίδευση, πρόσβαση σε ΑμεΑ, εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση. Μια τεράστια ευκαιρία για το τουριστικό προϊόν της χώρας στο κομμάτι των επενδύσεων, που θα μας οδηγήσει στρατηγικά στην εποχή ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου. Και τέλος, με την ένταξη των ωφελούμενων στα μέτρα στήριξης για τα ξενοδοχεία αρχικά μέχρι το τέλος του μήνα, που θεωρώ ότι ενδεχομένως αν χρειαστεί θα επεκταθούν και περαιτέρω. Αυτό είναι στήριξη στην πράξη. Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τους επαγγελματίες του τουρισμού, το εμπόριο στους τουριστικούς προορισμούς, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τον θεματικό τουρισμό στην πράξη, με εφαρμοσμένες πολιτικές τις οποίες τις βλέπουν άμεσα οι ωφελούμενοι».

Εστιάζοντας στο 2022 επεσήμανε ότι οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά και τόνισε ότι για τους ταξιδιώτες φέτος η πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ασφάλεια. «Θέλουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς που είναι ασφαλείς, που εγγυώνται ποιότητα, ασφάλεια και μοναδική τουριστική εμπειρία», ανάφερε και συμπλήρωσε ότι «τον Οκτώβριο του 2021 είχαμε 30% παραπάνω προκρατήσεις για το καλοκαίρι από ό,τι είχαμε τον Οκτώβριο του 2018 για το καλοκαίρι του 2019 προ Covid».

Τέλος, παραμένοντας στα της τουριστικής ατζέντας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τόνωση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Σε συνεργασία με την Προεδρία της Κυβέρνησης, έχουμε ετοιμάσει διυπουργικό σχέδιο με το υπουργείο Ναυτιλίας, σε σχέση με τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν βραχυπροθέσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να προασπίσουμε τα τουριστικά brand μας, άρα και την έξωθεν καλή μαρτυρία μας, αλλά και να βοηθήσουμε τους κατοίκους των προορισμών μας, που είναι αυτοί που κυρίως επιλέγονται, αλλά και τους ταξιδιώτες, επισκέπτες και τουρίστες. Θα ξεκινήσουμε αυτό το καλοκαίρι βάζοντας τέτοιες παραμέτρους στην κρουαζιέρα καταρχάς, ενισχύοντας την κρουαζιέρα, δίνοντας και άλλες, πολλαπλές επιλογές άλλων προορισμών και νησιών. Σε συνεργασία με την CLIA, που είναι η διεθνής ένωση εταιρειών κρουαζιέρας και με τους μεγάλους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, θα αναβαθμίσουμε ποιοτικά το προϊόν μας και θα προστατεύσουμε τους προορισμούς. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα μπορεί κάθε κρουαζιερόπλοιο να προσεγγίσει αυτούς τους προορισμούς; Βεβαίως. Αλλά με τέτοια αλληλουχία, έτσι ώστε να μπορέσουμε ποιοτικά να προσφέρουμε στους επισκέπτες την τουριστική εμπειρία που θέλουμε και να μην επιβαρύνουμε τα νησιά μας και τους κατοίκους τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ