ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβεβαίωση αξιολόγησης Κύπρου από Fitch

Επιβεβαίωση αξιολόγησης Κύπρου από Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου στο Β+ με θετικό ορίζοντα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ίσως χρειαστεί νέα οικονομική εξισορρόπηση μεσοπρόθεσμα.

Ο οίκος κρίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο μιας μεγάλης χρηματοοικονομικής, δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής μετά την τραπεζική κρίση και το πρόγραμμα στήριξης. Η πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα, αναφέρει ο οίκος, καταδεικνύει την σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση, την πρόοδο στον χρηματοοικονομικό τομέα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ένας αριθμός παραγόντων, όμως, συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά στο αξιόχρεο της Κύπρου. Το χρέος βρίσκεται στο 109% του ΑΕΠ, που είναι σχεδόν διπλάσιο από το ενδιάμεσο χρέος των χωρών με διαβάθμιση Β, περιορίζοντας τις δυνατότητες της χώρας να απορροφήσει εξωτερικά ή εσωτερικά σοκ. Με στοιχεία ενεργητικού που είναι τετραπλάσια του ΑΕΠ, η αδύνατη ποιότητα ενεργητικού του τραπεζικού τομέα υπονομεύει την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Η αδύνατη εξωτερική θέση της Κύπρου συνεπάγεται ότι χρειάζεται περαιτέρω οικονομική εξισορρόπηση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε με ρυθμό 1,6% του 2015, μετά από τρία χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης και συσσωρευμένης απώλειας του 11% της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2014. Ο οίκος εκτιμά ότι την περίοδο 2016 και 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2%, στηριζόμενος από την ιδιωτική κατανάλωση, μείωση της ανεργίας και βελτίωση στον τουρισμό και στις επενδύσεις.

Οι τράπεζες παραμένουν σημαντικά αδύναμες και αποτελούν συνεχόμενο κίνδυνο για την οικονομική και το δημοσιονομικό ισοζύγιο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν το 45%, που είναι από τα πιο υψηλά μεταξύ των χωρών που αξιολογούν οι Fitch.

Τα δάνεια για τα οποία δεν έχει γίνει πρόβλεψη, αναφέρει ο οίκος, φθάνουν τα €16,9 δις ή το 97% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015, σε σχέση με συνολικά κεφάλαια €6,6 δις στο τραπεζικό σύστημα.

Ο οίκος σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του 2015, το 30% των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν βρίσκονταν σε καθυστέρηση.