ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: To μοναδικό κριτήριο και το ύψος του voucher

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: To μοναδικό κριτήριο και το ύψος του voucher
Για να πάρει ο ενδιαφερόμενος την επιδότηση θα πρέπει να αποσύρει την παλιά και ενεργοβόρα συσκευή AP Photo/Richard Drew

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με στόχο την αντικατάσταση παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, πλυντήρια, ψυγεία κλπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα τρέξει μετά το Πάσχα και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι πολίτες, αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Στόχος», σύμφωνα με τον υπουργό, «είναι όλα τα σπίτια να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Για να πάρει ο ενδιαφερόμενος την επιδότηση θα πρέπει να αποσύρει την παλιά και ενεργοβόρα συσκευή τους παίρνοντας ως αντάλλαγμα έκπτωση που μπορεί να φτάσει και το 40% για την αγορά νέου τύπου συσκευής.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά, χωρίς να αποκλείεται να συμπεριληφθούν και οι κουζίνες, οι οποίες συγκατελέγονται μεταξύ των ενεργοβόρων συσκευών.

Το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα κλιματιστικά καθώς, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, το δίκτυο υπερφορτώνεται επικίνδυνα με τον κίνδυνο ενός black out.

Η επιδότηση θα καλύπτει το 30-40% του κόστους για την αντικατάσταση των συσκευών, δηλ. για την αγορά ενός ψυγείου αξίας 600 ευρώ, θα δίνεται voucher αξίας 180 – 240 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ