ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γονικές παροχές: Η προθεσμία για αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων

Γονικές παροχές: Η προθεσμία για αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων
Λόγω του μεγάλου όγκου των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι οι Εφορίες δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται στον αέρα INTIME

Σε παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου για τους φορολογούμενους που είχαν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις πριν από την εκπνοή του 2021 προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στις εφορίες και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων κινδυνεύουν να χάσουν τη προθεσμία και να χρεωθούν με έξτρα φόρους και έξοδα από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά.

Συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη την παράταση λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές Εφορίες, κυρίως της Αττικής.

Λόγω του μεγάλου όγκου των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι οι Εφορίες δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται στον αέρα. Επίσης χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ενώ μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι το χρονικό περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για τη σύνταξη και υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης με τις αντικειμενικές τιμές του 2021 έχουν οι φορολογούμενοι που πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ