ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Μείωση της επιδότησης θα δουν οι δικαιούχοι τον Φεβρουάριο

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Μείωση της επιδότησης θα δουν οι δικαιούχοι τον Φεβρουάριο
«Ψαλίδι» στην επιδότηση ρεύματος τον Φεβρουάριο παρά τον δύσκολο χειμώνα INTIME

Μικρότερη επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον Ιανουάριο θα λάβουν τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο, με κυβερνητικά στελέχη να συσχετίζουν την εξέλιξη αυτή με την μικρή πτώση της τιμής της θερμικής μεγαβατώρας του φυσικού αερίου.

Σήμερα η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF, αγγίζει στις 11.30 ώρα Ελλάδας τα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 5% σε σχέση με το κλείσιμο, της Παρασκευής. Ωστόσο, στις 24 Δεκεμβρίου η τιμή του TTF ήταν στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα, η μέγιστη τιμή στο φυσικό αέριο έχει ανέλθει στα 96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν το Δεκέμβριο είχε κινηθεί πάνω από τα 175 ευρώ.

Στη βάση αυτή, εφόσον ο Ιανουάριος δεν παρουσιάσει διακυμάνσεις στις τιμές του αερίου, είτε λόγω καιρού, είτε λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, τότε το ενεργειακό πακέτο στήριξης του Φεβρουαρίου θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνο του Ιανουαρίου, κάτι που θα αποφασιστεί έως το τέλος της εβδομάδος.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο οι οικιακοί καταναλωτές επιδοτήθηκαν μόνον για τις παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Δηλαδή τα εξοχικά και άλλες μη κυρίες κατοικίες έμειναν εκτός.

Παράλληλα, η ενίσχυση τον Ιανουάριο ήταν κλιμακωτή. Δηλαδή για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτήθηκε το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ από 151 έως 300 κιλοβατώρες επιδοτήθηκε το 60% της αύξησης με 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση ανήλθε σε 42 ευρώ, ήτοι 7,5 ευρώ χαμηλότερη σε σχέση με τοι Δεκέμβριο.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση τον Ιανουάριο έφθασε τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 180 ευρώ το Δεκέμβριο και η μέση μηνιαία ενίσχυση μειώθηκε σε 54 ευρώ, από 55,5 ευρώ το Δεκέμβριο.

Για το φυσικό αέριο οι οικιακοί καταναλωτές επιδοτήθηκαν τον Ιανουάριο με 20 ευρώ ανά θερμική μεταβατώρα, ενώ επιπλέον η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παράσχει έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεταβατώρα για όλη την κατανάλωση. Να σημειωθεί πως το Δεκέμβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε προσφέρει έκπτωση 40%, η οποία συνεπαγόταν έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου 34 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ