ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bonus έως 254 ευρώ τον μήνα: Τα κέρδη για τους ασφαλισμένους που δεν θα βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν

Bonus έως 254 ευρώ τον μήνα: Τα κέρδη για τους ασφαλισμένους που δεν θα βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας (Φωτογραφία αρχείου) INTIME

«Bonus» στην κύρια σύνταξη έως 254 ευρώ τον μήνα θα έχουν όσοι ασφαλισμένοι δεν βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις. Μάλιστα, για 8 κατηγορίες ασφαλισμένων η αύξηση θα είναι διπλή λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, επιπλέον σύνταξη που ξεκινά από 26,2 ευρώ και φτάνει μεσοσταθμικά έως τα 206 ευρώ τον μήνα μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν θα βιαστούν να βγουν στη σύνταξη και θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Μάλιστα, ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα κέρδη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, αγγίζοντας ακόμη και τα 254 ευρώ τον μήνα.

Η παραμονή στην ασφάλιση μετά τη συμπλήρωση 35ετίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα συμφέρουσα. Και αυτό γιατί μετά την 35ετία οι ασφαλισμένοι διανύουν τη «χρυσή πενταετία» που μπορεί να τους οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προσδοκώμενης σύνταξής τους, λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, στην κύρια ανταποδοτική σύνταξη.

Τονίζεται πάντως ότι οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές. Όσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1 - 40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35 - 40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Διευκρινίζεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά. Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάρει μια ιδέα, είτε υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία από τον εργοδότη του είτε από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr). Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.

Την ίδια ώρα, διπλές θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους. Ευνοημένοι – σε ορισμένες περιπτώσεις με αύξηση στο σύνολο της κύριας σύνταξης έως 80% – είναι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία, λόγω της προσαύξησης που έχουν στη σύνταξή τους εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που καταβάλλουν καθώς και των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020).

Εκτός από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που θα επιφέρει ο νόμος Βρούτση, η προσαύξηση που ισχύει λόγω των αυξημένων εισφορών, με διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης. Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους ασφαλισμένους υποβάλουν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού στις 13.5.2016. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν (ή έχουν συνταξιοδοτηθεί) λαμβάνουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη.

Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, στην περίπτωση ασφαλισμένων οι οποίοι κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Διευκρινίζεται ότι η προσαύξηση στη σύνταξη ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές, ήτοι ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ