ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αμείωτες εκροές καταθέσεων καθυστερούν την άρση των capital controls

Οι αμείωτες εκροές καταθέσεων καθυστερούν την άρση των capital controls

Η άρση των capital controls θα καθυστερήσει, δεδομένου ότι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορη βελτίωση σε επίπεδο καταθέσεων εφέτος.

Είναι ενδεικτικό πως οι αρχικές προβολές των αρμόδιων διευθύνσεων των τραπεζών, οι οποίες περιελήφθησαν στα πλάνα αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέβλεπαν αύξηση της καταθετικής βάσης για ολόκληρο το 2016 κατά 7,5 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή όμως είχε στηριχθεί στην υπόθεση ότι όλα θα είχαν τελειώσει εγκαίρως και πως από τις αρχές του δεύτερου τριμήνου οι καταθέσεις θα άρχιζαν να επιστρέφουν στο σύστημα. Αντί αυτού από τον περασμένο Ιούλιο ως και τα τέλη Φεβρουαρίου, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 2,55 δισ. ευρώ, παρά την επιβολή των capital controls.

Τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση υπολοίπων κατά 161 εκατ. ευρώ, ενώ τον δεύτερο μήνα του χρόνου λόγω αρκετών πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου οι εκροές έφτασαν τα 702 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάρτιος σε επίπεδο συστήματος αναμένεται στάσιμος, ενώ ίδια εικόνα υπάρχει και για τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Βήμα οι καταθέτες σηκώνουν κάθε μήνα το μέγιστο δυνατό που μπορούν μετά την καταβολή της μισθοδοσίας ή της σύνταξης, με τα ποσά να αναπλήρωνονται έναν μήνα αργότερα από την επόμενη πληρωμή του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ