ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προληπτικό τσεκούρι» 3 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις

«Προληπτικό τσεκούρι» 3 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πρόταση για οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού που σχετίζονται με μισθούς και συντάξεις θα προσέλθει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις αυριανές συζητήσεις με τους θεσμούς.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συσκέφθηκε σήμερα για το θέμα και εν συνεχεία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις διαθέσιμες επιλογές.

Δεδομένου ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει «ταβανιάσει» και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αύξηση εμμέσων και αμέσων φόρων η αναζήτηση των προληπτικών μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ στράφηκε στις περικοπές δαπανών.

Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρούν πως από τα 3,5 δισ. ευρώ, μόλις τα 500 εκατ. ευρώ μπορούν να ευρεθούν μέσα από τη περαιτέρω μείωση των λειτουργικών –καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.

Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές στη μισθοδοσία του Δημοσίου και στις πιστώσεις που σχετίζονται με την καταβολή συντάξεων. Συγκεκριμένα, εφέτος οι δαπάνες του Προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις θα ανέλθουν στα 17,754 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 357 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Το 2017 εκτιμάται πως οι δαπάνες αυτές θα μειωθούν κοντά στα 16,7 δισ. ευρώ, λόγω των εξοικονομήσεων που θα προέλθουν από το νέο ασφαλιστικό.

Εάν στα μέσα του 2017 διαπιστωθεί πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του 2018 δεν θα επιτευχτεί τότε θα ενεργοποιηθούν «φρένα- δαπανών» προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις. Στη χειρότερη των περιπτώσεων το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού θα μειωθεί από τα 17,7 δισ. ευρώ σήμερα στα 13,5 δισ. ευρώ περίπου το 2018!

Αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω μειώσεις τις αποδοχές των περίπου 2,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μεγάλες περικοπές στους μισθούς των 566.000 περίπου μισθοδοτούμενων του Δημοσίου.

Οι τελικές αποφάσεις για τα προληπτικά μέτρα θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ωστόσο αναμένεται να υιοθετήσει τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το CΝΝ Greece αν και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιθανή τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, αυτό δύσκολα θα υλοποιηθεί εάν μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη δεν έχουν κλειδώσει τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ο αυτόματος μηχανισμός δέσμευσης που θα οδηγεί σε εξοικονομήσεις 3,5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ