ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμό ανάπτυξης έως 5% αναμένει για το 2022 το ΙΟΒΕ

Ρυθμό ανάπτυξης έως 5% αναμένει για το 2022 το ΙΟΒΕ
ΑΠΕ/ΜΠΕ - Φωτογραφία αρχείου

Ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 4,5% και 5% εφέτος, μετά από ανάπτυξη 9%-9,5% το 2021, προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, όπως εκτίμησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας έκθεσης, οι προβλέψεις του Ιδρύματος κάνουν λόγο για μεγέθυνση της τάξης του 9-9,5% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2021, μεγέθυνση η οποία είναι ικανή να «σβήσει» σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βαθιά ύφεση του 2020 που προκάλεσε η πανδημία.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2021 στηρίζεται ως επί το πλείστον στην κατανάλωση, ενώ είναι ικανή να συμβάλλει στη σταδιακή μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Το δεύτερο θετικό στοιχείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά στις προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξης του 4,5-5% το 2022,συνυπολογίζοντας, πάντα, τις αναμενόμενες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον σε συνδυασμό με την εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σημαντική πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα αποτελούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα βαθιά τα δύο προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Βέττας, τόσο για το συνολικό έλλειμμα, όσο για το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα. Ως ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο χαρακτηρίζεται η αναμενόμενη γενική άνοδος των επιτοκίων, η οποία θα είναι κρίσιμο να μην συνοδεύεται με αύξηση αλλά με μείωση του διαφορικού κόστους χρηματοδότησης (spread).

Οι τέσσερις πηγές αβεβαιότητας

Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του ΙΟΒΕ, εντοπίζονται τέσσερις πηγές αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, καθώς παραμένει ακόμη ασαφής η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα εξής πεδία:

α) Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ορισμένες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες χαρακτηρίζονται ως έναν βαθμό αναμενόμενες, ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα να εισέλθει σε ένα αρνητικό «σπιράλ» υψηλού πληθωρισμού.

β) Κρίσιμο παράγοντα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας θα αποτελέσει η εξέλιξη των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη και δη η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

γ) Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η στροφή του παραγωγικού υποδείγματος στη χώρα, με αιχμή την ενίσχυση των εξαγωγών και την τόνωση των επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνονται ως θετικά σημάδια το ενδιαφέρον των ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών για την ελληνική οικονομία, αλλά και η ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τουρισμός, ωστόσο πιέσεις προκαλεί στον αντίποδα το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκαν ακραία ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων.

δ) Μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα θα αποτελέσει προσεχώς η ικανότητά της χώρας να καταστεί ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα, η πανδημία δεν έχει ακόμη κοπάσει κι ενώ υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως αυτό θα συμβεί προς την άνοιξη, το κόστος είναι ακόμη βαρύ.

Ταυτόχρονα, όπως προειδοποιεί το ΙΟΒΕ, νέες κρίσεις με υγειονομική, χρηματοοικονομική, γεωπολιτική ή άλλου είδους πηγή, δεν μπορούν να αποκλειστούν στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ