ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις πυροδοτεί εκλογικά σενάρια

Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις πυροδοτεί εκλογικά σενάρια
EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο.Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά, σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία έως την Τετάρτη, αλλά εκτός από την απόσταση για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, παραμένει το χάσμα για τα μέτρα-ρεζέρβα. Όπως είχε γράψει το CNN Greece, αν δεν υπάρξει κατάληξη και για τα μέτρα-ρεζέρβα, δεν θα διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Αναγνωρίζουν, πλέον, από το Μαξίμου ότι η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους δανειστές δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα. Αν και δεν το λένε επισήμως, στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις ακόμη και για το ενδεχόμενο εκλογών, στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες για να καλυφθεί η απόσταση αλλά και ασκηθούν πιέσεις από τους δανειστές για μέτρα ρεζέρβα που όμως θα είναι προκαθορισμένα.

Για αυτό στο Μαξίμου αναζητούν τη φόρμουλα για τον περίφημο ρυθμιστή- κόφτη για να ικανοποιήσει το αίτημα του 2% δηλαδή των μέτρων 3,6 δισ., χωρίς όμως να δεσμεύονται για συγκεκριμένα μέτρα. «Αν πούμε από τώρα αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν το 2018 ή το 2019 είναι σαν να οδηγούμαστε σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία», τόνισε στο CNN Greece κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πoλιτικά το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην κάνει πίσω στο θέμα των προληπτικών μέτρων. Αυτό δυνητικά σημαίνει ότι εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στο να νομοθετηθούν τώρα μέτρα ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει ανοιχτή. Κι εκεί ξεκινά το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Ήδη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη το πρωί υπό τον Τσίπρα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι το 95% των λεπτομερειών της διαπραγμάτευσης για το πακέτο των 5,4 δισ. (δηλαδή το 3%) έχει κλείσει και προσδοκούν μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη να έχουν αγγίξει το 100%.

Σύμφωνα με στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αν και υπάρχουν διαφορές θα καταβληθεί προσπάθεια σήμερα και αύριο προκειμένου να γεφυρωθούν. Όπως άφησε να εννοηθεί το βράδυ της Τρίτης θα έχει ξεκαθαρίσει το εάν και εφόσον θα γίνει Eurogoup τη μεγάλη Πέμπτη.

Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο των συζητήσεων

Κρίσιμες είναι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ζήτημα των κόκκινων δανείων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους εταίρους.

Το κέντρο βάρους της συζήτησης θα μετατοπιστεί με την έλευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στις συζητήσεις συμμετέχει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, κατ΄ απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι συζητήσεις διεξάγονται στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης της Κομισιόν που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν θα διεξαχθεί έκτακτο Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρκέστηκε να αναφέρει πως μετά τις συζητήσεις στο Eurogroup οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

«Οι συζητήσεις και για το έκτακτο πακέτο είναι σε εξέλιξη» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ