ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,9% το 2022 και 3,5% το 2023 προβλέπει η Κομισιόν

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,9% το 2022 και 3,5% το 2023 προβλέπει η Κομισιόν
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,9% το 2022 και 3,5% το 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή AP

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,9% το 2022 και 3,5% το 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι εκτιμήσεις αυτές τοποθετούν χαμηλότερα τον εφετινό στόχο για την ανάπτυξη σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, όταν και ανάμενε ανάπτυξη 5,2% εφέτος και 3,6% το 2023.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να ωθηθεί από τις επενδύσεις και κυρίως από το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από τις καταναλωτικές δαπάνες που εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπλέον, ΕΕ θεωρεί πως το εξωτερικό περιβάλλον προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτικό και πως ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να ανακτά τις προηγούμενες απώλειές του και θα επανέλθει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022 και να μειωθεί στο 3,5% το 2023.

Καθοδηγούμενος κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται στο 3,1% το 2022 και στο 1,1% το 2023.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να αποκλιμακωθούν αργότερα μέσα στο έτος. Αυτό που τονίζεται από την Κομισιόν είναι πως «το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να μετακυλίεται στη συνέχεια στα υπόλοιπα στοιχεία του καλαθιού της νοικοκυράς».

Για τις μισθολογικές πιέσεις η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως παρέμειναν μέχρι στιγμής περιορισμένες, ωστόσο τονίζεται πως οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για τα μέσα του 2022, το μέγεθος της οποίας θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και ως εκ τούτου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως «οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της παραμένουν αυξημένοι». Συγκεκριμένα, σημειώνει πως παρά την ταχεία ανάκαμψη μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί πηγή αβεβαιότητας ιδιαίτερα για τις αφίξεις τουριστών. Επιπλέον, αναφέρεται πως η εκτίμησή της ΕΕ λαμβάνει υπόψη σε συγκεκριμένο βαθμό το αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην παραγωγή η αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους των εισροών.

Τι δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Σχολιάζοντας τις σημερινές χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Χρήστος Σταϊκούρας ανάφερε τα εξής:

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της.

Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται.
Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021.
Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ