ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης δεν έχει υπερθερμανθεί

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης δεν έχει υπερθερμανθεί
Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα μεγάλα κράτη.

Την θέση πως εάν η ΕΚΤ συσφίξει νωρίτερα τη νομισματική της πολιτική θα βλάψει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, προχώρησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Η αύξηση των επιτοκίων «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ «θα ενεργήσει εάν χρειαστεί», ξεκαθαρίζοντας πως «όλες οι κινήσεις της ΕΚΤ θα είναι «σταδιακές».

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα μεγάλα κράτη.

«Η οικονομία των ΗΠΑ έχει υπερθερμανθεί, ενώ η οικονομία μας απέχει πολύ από αυτό το σημείο», είπε. «Γι’ αυτό μπορούμε — και πρέπει — να προχωρήσουμε πιο προσεκτικά. Δεν θέλουμε να πνίξουμε την ανάκαμψη».

«Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι είχαμε προβλέψει τον Δεκέμβριο», είπε η Λαγκάρντ. «Θα το αναλύσουμε τον Μάρτιο και έπειτα θα αναλάβουμε δράση».

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα μόνο εάν οι μισθοί υπερβούν «σημαντικά και επίμονα» αυτό το επίπεδο.

«Δεν το βλέπουμε καθόλου αυτή τη στιγμή», είπε. «Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οι αυξήσεις των μισθών είναι μικρής κλίμακας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ