ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο, λόγω Ουκρανίας

Κύμα ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο, λόγω Ουκρανίας
Με σημαντικές απώλειες άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών INTIME

Με σημαντικές απώλειες άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονιζόμενο με το πτωτικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω φόβων για επικειμένη σύρραξη στην Ουκρανία.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 941,09 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,09%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 14,95 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, 71 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,04%.

Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-5,42%), Alpha Bank (-5,07%), της Coca Colas HBC (-4,49%), της Μυτιληναίος (-3,34%) και της Εθνικής (-3,31%),

Από τους επιμέρους δείκτες τ άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ασφαλειών (+11,83%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,69%) και των Τροφίμων (-4,19%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ευρωπαϊκή Πίστη +11,83% και Λανακάμ +3,00%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -9,30% και Unibios -5,28%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ημερών, με τις μετοχές εταιριών ταξιδιών, τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση σήμερα, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για γεωπολιτικούς κινδύνους ύστερα από τις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 2% στις 11:00 ώρα Ελλάδας –στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου. Όλοι οι βασικοί κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής, των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν απώλειες άνω του 3%.

Ο ενεργειακός κλάδος υποχώρησε κατά 0,5%, σημειώνοντας τη μικρότερη πτώση, καθώς οι τιμές πετρελαίου ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ