ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ουκρανική κρίση η προσοχή των επενδυτών - Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην ουκρανική κρίση η προσοχή των επενδυτών - Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ο χρυσός -που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’ από τους επενδυτές- σημείωσε άνοδο σε υψηλό οκτώ μηνών κατά τη συνεδρίαση στην Ασία, αλλά υποχώρησε όταν άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια AP Photo/Mark Lennihan

Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σήμερα, Τρίτη ενώ καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κυριακή ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, μια προοπτική που οδήγησε τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο.

Η τάση των επενδυτών για ρίσκο βελτιώθηκε ελαφρά χθες όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα βλέπει την «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση.

Μετά την υποχώρηση των μετοχών στις συνεδριάσεις σε ΗΠΑ και Ασία, υπήρξαν ενδείξεις για βελτίωση του κλίματος στην αρχή της συνεδρίασης στην Ευρώπη.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 50 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,2% στις 10:39 ώρα Ελλάδας, τα πρώτα του κέρδη ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες πτώσης άνω του 0,9%.

Ο δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο 1,1%.

Ο χρυσός -που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’ από τους επενδυτές- σημείωσε άνοδο σε υψηλό οκτώ μηνών κατά τη συνεδρίαση στην Ασία, αλλά υποχώρησε όταν άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι τιμές πετρελαίου επίσης υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα επτά ετών στα οποία ανήλθαν χθες.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε πτώση 0,2% στο 96,046, υπαναχωρώντας από το υψηλό δύο εβδομάδων στο οποίο ανήλθε χθες. Το ευρώ ήταν ενισχυμένο κατά 0,3% στο 1,1341 δολάριο ενώ ενισχυμένα ήταν και νομίσματα με υψηλότερο ρίσκο, όπως το δολάριο Αυστραλίας και η λίρα Αγγλίας.

Σημειώνεται πως αφού το υπουργείο Άμυνας της χώρας τη Ρωσίας ανακοίνωσε πως μέρος των στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, οι ρωσικές αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση.

Το ρούβλι, το οποίο δεχόταν πίεση εξαιτίας φόβων για νέες δυτικές κυρώσεις σε περίπτωση πολέμου, κέρδισε 1,5% λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ