ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Έχει ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ και πληρώνει 1 εκατ. ευρώ τον μήνα σε ενοίκια

ΕΦΚΑ: Έχει ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ και πληρώνει 1 εκατ. ευρώ τον μήνα σε ενοίκια
Με το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή – για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ – προβλέπεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» Intime/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο ΕΦΚΑ πληρώνει 1 εκατ. ευρώ ενοίκια τον μήνα, τη στιγμή που διαθέτει σήμερα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή – για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ – προβλέπεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με 40 νέους υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και τρεις δικηγόρους με έμμισθη εντολή. Αρχικά θα εκπονήσει μελέτες για τον βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο τα μέγιστα έσοδα. Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: Από τη μία πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα μεριμνήσει οι υπηρεσίες του να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να περιορίσει τη δαπάνη για τα μισθώματα. Ο φορέας σήμερα πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 τον χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσει να εκμισθώσει ή να πουλήσει τα ακίνητα –ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλέτα» – σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές. Στο χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ συμπεριλαμβάνονται πολλά ακίνητα, τα οποία δεν βρίσκονται μόνο σε περιοχές - κλειδιά, αλλά είναι και μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας. Είναι ενδεικτικό, ότι περίπου 40 ακίνητα είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Συνολικά τα ακίνητα τα οποία είναι ταυτόχρονα και διατηρητέα κτίρια, είναι συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Επίσης ο ασφαλιστικός φορέας διαθέτει 230 πλήρη κτίρια έκτασης από 55 έως και 26.062 τ.μ. Στην κατοχή του βρίσκονται επίσης οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια εμβαδού από 30 έως 5.500 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα με εμβαδό από 45 τ.μ. έως 35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια με εμβαδό από 60 έως 107.210 τ.μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ