ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερές Οικονομικό Φόρουμ: Στο Ριάντ η ώθηση των διμερών σχέσεων στα μέσα Μαρτίου

Διμερές Οικονομικό Φόρουμ: Στο Ριάντ η ώθηση των διμερών σχέσεων στα μέσα Μαρτίου
Η διοργάνωση Διμερούς Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, στα μέσα Μαρτίου, θα γίνει με τη συμμετοχή πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ετήσια αύξηση 107%  παρουσίασαν οι εξαγωγές της χώρας μας στη Σαουδική Αραβία κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, βάσει των προσωρινών στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τζέντας (Αρμοδιότητα και για Ομάν, Υεμένη).

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Τζέντα, κομβικό ζητούμενο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, είναι η διεύρυνση της σύνθεσης των εξαγωγών μας, με βελτίωση των επιδόσεων σε τομείς εκτός πετρελαίου, όπως ο διαφαινόμενος υπερδιπλασιασμός το 2021 των αποστολών φαρμακευτικών προϊόντων, η σημαντική αύξηση στις εξαγωγές δομικών υλικών, λαμβανομένης υπόψιν της ανάκαμψης της κατασκευαστικής δραστηριότητας της Σ. Αραβίας, κ.α.

Ως προς την προοπτική έτους 2022, η επικείμενη διοργάνωση Διμερούς Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, στα μέσα Μαρτίου, με συμμετοχή πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στο διμερές εμπόριο, παρέχοντας τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών να εντατικοποιήσει το διάλογο για διερεύνηση και αξιοποίηση νέων πεδίων κοινού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, πλην πετρελαιοειδών.

Πιο αναλυτικά στο ενημερωτικό έγγραφο σημειώνονται τα εξής:

Βάσει προσωρινών στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Σαουδική Αραβία ανήλθαν σε 561.165.816 ευρώ έναντι 271.026.902 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2020, καταγράφοντας αύξηση 107%, ενώ οι εισαγωγές μας από τη Σαουδική Αραβία, κατά τους τους πρώτους 11 μήνες παρελθόντος έτους, ανήλθαν σε 652.633.961 ευρώ έναντι 486.982.396 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2020, σημειώνοντας αύξηση 34%.

Κατά την υπό εξέταση περίοδο, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, ο διμερής όγκος εμπορίου Ελλάδος - Σαουδικής Αραβίας ανήλθε σε 1,213 δισ. ευρώ έναντι 758 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (αύξηση 60,2%), ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε από 246,5 εκατ. ευρώ το 2020 σε 91,4 εκατ. ευρώ κατά την υπό εξέταση περίοδο 2021.

Ως προς τη σύνθεση του διμερούς όγκου εμπορίου, παρατηρείται κυριαρχία της ευρείας κατηγορίας ορυκτών καυσίμων και παραγώγων πετρελαίου, τόσο στις εισαγωγές μας από τη Σαουδική Αραβία όσο προς τις εξαγωγές μας προς τη χώρα αυτή. Ειδικότερα, οι ελληνικές αποστολές πετρελαιοειδών προς τη Σαουδική Αραβία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021 ανήλθαν σε 439,7 εκατ. ευρώ έναντι 166,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2020, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 163,6% και απορροφώντας το 78% επί του συνόλου των εξαγωγών μας, ενώ οι εισαγωγές μας πετρελαιοειδών από την Σ. Αραβία, κατά την υπό εξέταση περίοδο, ανήλθαν σε 432 εκατ. ευρώ έναντι 355,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2020, σημειώνοντας αύξηση 21,5% και καταλαμβάνοντας το 66,2 % επί του συνόλου.

Πλην πετρελαιοειδών, σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων καταλαμβάνει η κατηγορία νωπών οπωροκηπευτικών-λαχανικών (14,2 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα (11,9 εκατ. ευρώ), με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους έναντι 2020, οι λέβητες (10 εκατ. ευρώ), οι ελαιώδεις καρποί (9.9 εκατ. ευρώ), προϊόντα ζαχαροπλαστικής (8,8 εκατ. ευρώ), τσιμέντο, γύψος, πέτρες λάξευσης για οικοδομές (8,1 εκατ. ευρώ), έπιπλα (6,4 εκατ. ευρώ), κ.α.

Τέλος, ως προς τις εισαγωγές μας από τη Σαουδική Αραβία, πλην πετρελαιοειδών, το σημαντικότερο μερίδιο απορροφούν οι πλαστικές ύλες (113,7 εκατ. ευρώ), τα οργανικά χημικά προϊόντα (70,5 εκατ. ευρώ). και τα τεχνουργήματα χαλκού (17,6 εκατ. ευρώ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία με εξαίρεση την σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών μας κατά 60% το 2020, λόγω έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, η συγκριτική ανάλυση της τελευταίας 6ετίας καταδεικνύει ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν σταθερή αυξητική πορεία, επανερχόμενες το 2021 σε προ-covid αρκούντως ικανοποιητικά επίπεδα. Κυρίαρχο στοιχείο των εξαγωγών μας το 2021 είναι η εκτόξευση των αποστολών πετρελαιοειδών προς τη συγκεκριμένη χώρα, οι οποίες, για πρώτη φορά, υπερβαίνουν τις εισαγωγές μας πετρελαιοειδών από τη χώρα αυτή και, παρά τον συγκυριακό τους χαρακτήρα, ενίσχυσαν τον διμερή όγκο εμπορίου (1,2 δισ. ευρώ, αύξηση 60,2%), συμβάλλοντας, παράλληλα, στην σημαντική μείωση (62,9%) του ελλείμματος του διαχρονικά αρνητικού εις βάρος της χώρας μας εμπορικού ισοζυγίου.

Ωστόσο, κομβικό ζητούμενο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, παραμένει η διεύρυνση της σύνθεσης των εξαγωγών μας, με βελτίωση των επιδόσεων σε τομείς εκτός πετρελαίου, όπως ο διαφαινόμενος υπερδιπλασιασμός το 2021 των αποστολών φαρμακευτικών προϊόντων, η σημαντική αύξηση στις εξαγωγές δομικών υλικών, λαμβανομένης υπόψιν της ανάκαμψης της κατασκευαστικής δραστηριότητας της Σαουδικής. Αραβίας, κ.α.

Ως προς την προοπτική έτους 2022, η επικείμενη διοργάνωση Διμερούς Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, στα μέσα Μαρτίου, με συμμετοχή πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στο διμερές εμπόριο Ελλάδος - Σαουδικής Αραβίας, παρέχοντας τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών να εντατικοποιήσει το διάλογο για διερεύνηση και αξιοποίηση νέων πεδίων κοινού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, πλην πετρελαιοειδών, επιδίωξη η οποία συνάδει απόλυτα και προς τους στόχους του αναπτυξιακού προγράμματος της Σαουδικής Αραβίας «Οραμα 2030», για την ανάγκη βαθμιαίας διαφοροποίησης της οικονομίας της. Προς την κατεύθυνση αυτή, βαρύνουσας σημασίας είναι και το υπό υιοθέτηση κοινό σχέδιο δράσης του νεοσυσταθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος - Σαουδικής Αραβίας, ως θεσμικού πυλώνα της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ