ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: «Συνωστισμός» για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Ο χάρτης και το κόστος διαμονής

Airbnb: «Συνωστισμός» για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Ο χάρτης και το κόστος διαμονής
Ετοιμοι να εκδράμουν οι Ελληνες Unsplash

«Φουλ χάους» στους δημοφιλείς χειμερινούς και καρναβαλικούς προορισμούς το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τις προκρατήσεις να ξεπερνούν και το 80% στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έτοιμοι να εκδράμουν οι Έλληνες, και ήδη από τα μέσα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία, έτρεξαν να «κλείσουν» τη διαμονή τους για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (5/3-7/3).

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», προορισμοί κοντά στην Αθήνα είναι στα όρια της πληρότητας, ενώ σε ισχυρή άνοδο στις προτιμήσεις των εκδρομέων είναι και οι δημοφιλής καρναβαλικοί προορισμοί όπως Ξάνθη και Πάτρα. Παράλληλα, όσο περνούν οι μέρες και μειώνονται τα διαθέσιμα ακίνητα, αυξάνονται και οι τιμές για τα λίγα που απομένουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, το μεγάλο ενδιαφέρον φάνηκε από τα μέσα του Ιανουαρίου, καταγράφοντας ποσοστά άνω του 60%, ενώ τώρα οι προκρατήσεις κυμαίνονται άνω του 80%, με τον ίδιο να εκτιμά ότι όσο θα πλησιάζουμε στο τριήμερο θα κορυφωθούν και θα αγγίξουν ακόμη και το 100%.

* Αράχωβα: Στο κέντρο της Αράχωβας, στα μέσα του Ιανουαρίου, η διαθεσιμότητα καταγραφόταν σε μόλις 28 ακίνητα και στην ευρύτερη περιοχή άγγιζε τα 69. Πλέον, η διαθεσιμότητα περιορίζεται στα 12 ακίνητα, με το κόστος να κυμαίνεται από 376€ έως και 700€. Το ανώτερο κόστος αφορά σαλέ με 3 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια, για δύο διανυκτερεύσεις.

* Τρίκαλα Κορινθίας: Την Πέμπτη, η διαθεσιμότητα ήταν μόλις στα 3 ακίνητα, με το κόστος στέγασης για 2 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 470€ έως 846€. Η ανώτερη τιμή αφορά αυτοτελές σελέ με 3 υπνοδωμάτια, κατάλληλο για να μπορούν να φιλοξενηθούν 6 άτομα.

* Μέτσοβο: Στο Μέτσοβο, η διαθεσιμότητα στα μέσα Ιανουαρίου ήδη καταγραφόταν περιορισμένη, με μόλις 10 κατοικίες, και το κόστος κυμαινόταν από 250€ έως 375€. Πλέον, η διαθεσιμότητα αφορά μόλις 4 ακίνητα, με το κόστος να κυμαίνεται από 252€ έως 400€.

* Καλάβρυτα: Στα Καλάβρυτα, που είχαν την τιμητική τους τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσελκύοντας 7.000 επισκέπτες στο χιονοδρομικό κέντρο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, με τις πληρότητες να αγγίζουν ακόμη και το 100%, από τα μέσα του Ιανουαρίου η κινητικότητα για το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας κατατάσσουν τον προορισμό σε «must» επιλογή. Οι διαθέσιμες κατοικίες είναι μόλις 3 στο κέντρο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή είναι 7, όταν στα μέσα Ιανουαρίου ήταν 21. Το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 600€ έως 730€.

* Δημητσάνα: Η διαθεσιμότητα στη Δημητσάνα είναι σχεδόν μηδενική, με το μοναδικό διαθέσιμο ακίνητο να αγγίζει τα 282€ για 2 διανυκτερεύσεις. Στη Βυτίνα, η διαθεσιμότητα είναι μόλις 4 ακινήτων, με το σχετικό κόστος να διαμορφώνεται από 270€ έως 860€. Η ανώτερη τιμή αφορά αυτοτελές κτίριο – αρχοντικό με 3υ/δ, κατάλληλο να φιλοξενήσει 6-8 άτομα.

* Καρπενήσι: Το Καρπενήσι το προτιμούν τόσο Αθηναίοι όσο και κάτοικοι της Φθιώτιδας και των όμορων νομών. Η διαθεσιμότητα στην ευρύτερη περιοχή στα μέσα του Ιανουαρίου ήταν 19 κατοικίες και το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 288€ έως 328€. Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή διατίθενται μόλις 6 ακίνητα σε χωριά όπως το Μεγάλο Χωριό, με το κόστος να αγγίζει ακόμη και τα 824€ για 2 διανυκτερεύσεις, στον Αγιο Νικόλαο, όπου αυτοτελή βίλα διατίθεται προς 900€, ενώ οικονομικότερη επιλογή αποτελεί το χωριό Κορυσχάδες, όπου το κόστος κυμαίνεται από 400€ για 2 διανυκτερεύσεις.

* Πορταριά και Μακρινίτσα: Στους ορεινούς προορισμούς της Μαγνησίας, Πορταριά και Μακρινίτσα, η διαθεσιμότητα είναι 25 κατοικίες. Στη Μακρινίτσα, το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 480€ έως 560€, για κατοικία 110 τ.μ. με 2 υπνοδωμάτια. Ενώ στην Πορταριά η διαθεσιμότητα είναι μόλις 4 ακινήτων, με το κόστος να διαμορφώνεται έως 426€.

* Ζαγοροχώρια: Τα Ζαγοροχώρια, τη δεδομένη χρονική περίοδο, διαθέτουν 7 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές διαμορφώνονται από 370€ έως 420€ για 2 διανυκτερεύσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα μέσα του Ιανουαρίου, στο Πάπιγκο, κατοικία 90 τ.μ. κόστιζε από 374€ για 2 διανυκτερεύσεις, ενώ στο χωριό Κουκούλι 386€ για κατοικία 115 τ.μ. με 2 υ/δ.

* Ξάνθη – Πάτρα: Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους καρναβαλικούς προορισμούς όπως στην Ξάνθη και στη «βασίλισσα του Καρναβαλιού» στην Πάτρα. Το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις στην αχαϊκή πρωτεύουσα κυμαίνεται από 400€ έως 450€, ενώ στην Ξάνθη από 236€ έως 450€.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ