ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2022: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά

Κοινωνικό μέρισμα 2022: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά
Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να κρατήσει «χαμηλά τον πήχη», ώστε να μη δημιουργηθούν υψηλές προσδοκίες από πλευράς των πολιτών, αλλά και για να μην προκληθεί ανισορροπία στην δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Pixabay

Σε τρεις συγκεκριμένους πυλώνες εδράζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δοθεί για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, τη στιγμή που πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση.

Ειδικότερα, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κυρίως από το σκέλος των εσόδων, το ύψος της ανάπτυξης για το 2021, αλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν το ύψος της στήριξης προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να κρατήσει «χαμηλά τον πήχη», ώστε να μη δημιουργηθούν υψηλές προσδοκίες από πλευράς των πολιτών, αλλά και για να μην προκληθεί ανισορροπία στην δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, παρότι ο σχεδιασμός του βρίσκεται ήδη στα «σκαριά».

Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε τονίσει πρόσφατα για το κοινωνικό μέρισμα: «Προφανώς είναι στις σκέψεις μας κι όπως σας έχω πει με ευθύτητα από την αρχή του έτους έχουμε μετρήσει τα πάντα».

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας είχε διευκρινίσει ότι «ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το μήνα Φεβρουάριο και εφόσον αυτή είναι καλή, και εφόσον το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για να βοηθήσουμε ευάλωτα νοικοκυριά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ