ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Προς απόσυρση το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

ΕΚΤ: Προς απόσυρση το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Την κατάργηση και απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ αναμένεται να αποφασίσει στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά αντιθέτως θα παραβιάσει ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.

Τα παλαιά χαρτονομίσματα δεν θα αχρηστευθούν, ούτε θα αναγκαστούν όσοι τα έχουν στην κατοχή τους να τα ανταλλάξουν, είπε μια δεύτερη πηγή στο πρακτορείο.

Αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει από το 2018 να τυπώνει και να δίνει στην κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται επ' άπειρον για συναλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ