ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναλλαγματικά αποθέματα ασφαλείας κτίζει η Ρωσία

Συναλλαγματικά αποθέματα ασφαλείας κτίζει η Ρωσία
Ο ρωσικός οργανισμός ACRA εκτίμησε ότι οι τράπεζες της χώρας εισήγαγαν ρευστά διαθέσιμα 5 δισ. δολαρίων σε ξένα νομίσματα τον Δεκέμβριο 2021, έναντι 2,65 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2020 AP Photo/Dmitri Lovetsky

Στο κτίσιμο συναλλαγματικών αποθεμάτων φέρονται να έχουν προχωρήσει ρωσικές τράπεζες ως άμυνα σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων από τη Δύση.

Ο ρωσικός οργανισμός ACRA εκτίμησε ότι οι τράπεζες της χώρας εισήγαγαν ρευστά διαθέσιμα 5 δισ. δολαρίων σε ξένα νομίσματα τον Δεκέμβριο 2021, έναντι 2,65 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2020, κάτι που ερμήνευσε ως προληπτικό βήμα, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση σε περίπτωση κυρώσεων.

Οι Ρώσοι αρέσκονται να διακρατούν συνάλλαγμα ως μέσο αντιστάθμισης έναντι του υποτιμημένου ρουβλίου ή της αύξησης του πληθωρισμού, απότοκο των ξένων κυρώσεων. Ο Valery Piven, ανώτερος διευθυντής της ACRA, δήλωσε στο Reuters ότι οι υπολογισμοί που βασίζονται σε τεχνικές εκθέσεις που υποβάλλουν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κάθε μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τους αυξημένους φόβους για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, οι εισαγωγές συναλλάγματος στη Ρωσία τον Δεκέμβριο ήταν αισθητά λιγότερες σε σύγκριση με τα 18 δισ. δολάρια που εισήχθησαν στη Ρωσία στα τέλη του 2014, όταν το ρούβλι βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Περίπου το ήμισυ των συνολικών τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Ρωσίας, ήτοι περίπου 100 δισ. και 70 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διασφαλίσει ότι όλες οι τραπεζικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών, θα τηρηθούν εάν ενδεχόμενες κυρώσεις της Δύσης πλήξουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξει προσωρινή αστάθεια της αγοράς.

Russian banks imported $5 billion in foreign cash in December , CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ