ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε μόλις 166 εκατ. ευρώ η δανειακή έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ρωσικό κίνδυνο

Σε μόλις 166 εκατ. ευρώ η δανειακή έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ρωσικό κίνδυνο
Η δανειακή έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ρωσικό κίνδυνο Pixabay

Περιορισμένη είναι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο «ρωσικό κίνδυνο», καθώς τα δάνεια που έχουν χορηγήσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προς Ρώσους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, δεν ξεπερνούν αθροιστικά τα 166 εκατ. ευρώ.

Αν και συνολικά το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης εμφανίζεται να μην έχει μεγάλη δανειακή έκθεση στη Ρωσία, ωστόσο μεμονωμένα οι τράπεζες κάποιων χωρών διατηρούν αισθητή παρουσία στη χώρα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οι ιταλικές τράπεζες έχουν δανείσει σε Ρώσους 22,51 δισ. ευρώ, οι γαλλικές τράπεζες έχουν δανείσει σε Ρώσους συνολικά 22,3 δισ. ευρώ, οι αυστριακές τράπεζες 15,5 δισ. ευρώ και οι γερμανικές τράπεζες 7,1 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν δανείσει συνολικά 12,4 δισ. ευρώ (14,7 δισ. δολάρια).

Συνολικά ο δανεισμός ξένων τραπεζών προς τη Ρωσία διαμορφώνεται στα 108 δισ. ευρώ περίπου.

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014.

Τότε η διεθνής κοινή γνώμη είχε παρακολουθήσει τη Ρωσία να προχωρά στην προσάρτηση της Κριμαίας μέσω μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης και ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος.

Η προσάρτηση αυτή άλλαξε πολλά σε διεθνές επίπεδο και οδήγησε εν πολλοίς στα σημερινά γεγονότα. Ποτέ από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης δεν ήταν τόσο τεταμένες.

Οι χώρες της Δύσης έκαναν τότε λόγο για νέα μεταπολεμική τάξη πραγμάτων και επέβαλαν στη Μόσχα κυρώσεις. Παράλληλα το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την παρουσία του στις βαλτικές χώρες. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Δύση, άρχισαν να επενδύουν περισσότερα από ότι παλαιότερα σε νέους εξοπλισμούς.

Και ως απότοκο αυτής της έντασης περιορίσθηκε και ο δανεισμός των διεθνών τραπεζών της Δύσης προς Ρώσους υπηκόους και επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ