ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημερήσια εκτίναξή 41% στην τιμή του φυσικού αερίου – Άνοδος 34,1% στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα

Ημερήσια εκτίναξή 41% στην τιμή του φυσικού αερίου – Άνοδος 34,1% στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα
AP

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ανήλθε στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 175,61 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας εκτίναξη κατά 34,1%.

Να σημειωθεί πως το φυσικό αέριο που μετέχει κατά 44,50% στο ενεργειακό μείγμα κατέγραψε σήμερα ιλιγγιώδη άνοδο 41% στην πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας στα 126 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σημειώνεται πως από τη γερμανική κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις διαταραχής των προμηθειών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Μάλιστα ξεκαθαρίσθηκε πως η χώρα θα προσπαθήσει να αναπληρώσει επαρκώς τα αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να ανασχέσουν το ράλι στη τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές φοβούνται πως η τροφοδοσία της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο θα διαταραχθεί αργά ή γρήγορα από τις εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα προσπαθεί να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο ενεργειακό της εφοδιασμό και έχει στραμμένα στα βλέμματα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στη συνεδρίαση θα μετάσχουν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος ττης ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ