ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώρια για δημοσιονομική ευελιξία και το 2023 αφήνει το Eurogroup

Περιθώρια για δημοσιονομική ευελιξία και το 2023 αφήνει το Eurogroup
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διατήρησης της γενικής ρήτρας διαφυγής σε ισχύ κα το επόμενο έτος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. European Union

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διατήρησης της γενικής ρήτρας διαφυγής σε ισχύ κα το επόμενο έτος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε χαρακτηριστικά: « Περιμένουμε ότι θα απενεργοποιηθεί η γενική ρήτρα διαφυγής το 2023 αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε, εάν είναι αναγκαίο».

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειάζεται για να «διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η κα. Λαγκάρντ τόνισε πως ο πληθωρισμός θα είναι πιθανότατα υψηλότερος βραχυπρόθεσμα, ενώ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα θα αποτελέσει «βαρίδι» για την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι απαιτείται ευελιξία και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλύσει στις 10 Μαρτίου τι θα κάνει στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ