ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη διεθνές μποϊκοτάζ ρωσικών προϊόντων από τον Καναδά έως την Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη διεθνές μποϊκοτάζ ρωσικών προϊόντων από τον Καναδά έως την Ευρώπη
Σε εξέλιξη διεθνές μποϊκοτάζ ρωσικών προϊόντων AP

Αντιμέτωπες με διεθνές μποϊκοτάζ των προϊόντων τους βρίσκονται χιλιάδες ρωσικές επιχειρήσεις, καθώς από τον Καναδά έως την Ευρώπη και από τις πολυεθνικές εταιρείες έως και τα συνοικιακά καταστήματα, σταματούν την διάθεση ρωσικών προϊόντων και υπηρεσιών, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Meta, η μητρική εταιρεία του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, απαγόρευσε στα ρωσικά κρατικά μέσα να προβάλλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα στην πλατφόρμα της.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας του Meta, Ναθάνιελ Γκλάιχερ δήλωσε πως «αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και θα συνεχιστούν στο σαββατοκύριακο» και προσέθεσε πως απαγορεύεται στα ρωσικά κρατικά μέσα να προβάλλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα στην πλατφόρμα της Meta οπουδήποτε στον κόσμο.

Στον Καναδά, στη μια περιφέρεια μετά την άλλη αποσύρεται η ρωσική βότκα και άλλα ρωσικά προϊόντα από τα καταστήματα οινοπνευματωδών ποτών λόγω της εκτυλισσόμενης εισβολής στην Ουκρανία.

Βρετανική Κολούμπια, Οντάριο, Αλμπέρτα και η Μανιτόμπα δήλωσαν ότι σταματούν τις πωλήσεις εισαγόμενου ρωσικού αλκοόλ ως αντίδραση για την απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε τον επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ να μειώσει την προσφορά των προϊόντων της πολυεθνικής και να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στο App Store.

Ο Μιχαήλ Φεντόροφ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, δημοσίευσε στο Twitter ένα αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στον Κουκ ζητώντας από τον κατασκευαστή iPhone «να σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα της Apple στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της πρόσβασης στο App Store».

«Το 2022, η σύγχρονη τεχνολογία είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στα τανκς, στους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και στους πυραύλους», ανέφερε ο Φεντόροφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ