ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη εβδομάδα για αγορές και επενδυτές

Δύσκολη εβδομάδα για αγορές και επενδυτές
Δύσκολη εβδομάδα για αγορές και επενδυτές INTIME

Με το ρούβλι να ξεκινά την εβδομάδα με βύθιση 30% και να διαμορφώνεται στα 119 ρούβλια ανά δολάριο, την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ να βρίσκεται στα 103 δολάρια ανά βαρέλι, τις ασιατικές αγορές να εμφανίζονται νευρικές και τον χρυσό να ενισχύεται στα 1.913 δολάρια ανά ουγκιά, η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με μεγάλη μεταβλητότητα για τις αγορές και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.  

Αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντικές αναταράξεις στον χώρο της ενέργειας, των χρηματιστηρίων, των εμπορευμάτων, των πρώτων υλών και των πολύτιμων μετάλλων. Τα δρώμενα παρακολουθούν στενά κεντρικές τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης.

Το πετρέλαιο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πώς μπορούν να εξελιχθούν οι τιμές. Το φυσικό αέριο έχει καταγράψει τεράστιες διακυμάνσεις με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 100 έως τα 140 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα και αυτές αναμένεται να συνεχιστούν.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στα 1.913 δολάρια η ουγκιά καταγράφοντας άνοδο όλη την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να φανεί εάν θα συνεχίσει να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο μαζί με τα κρατικά ομόλογα μεγάλων χωρών, στα οποία παρατηρείται και πάλι μια νέα στροφή από επενδυτές.

Στα χρηματιστήρια πολλά θα εξαρτηθούν και από τα μηνύματα που θα δώσουν οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οι οποίες, κυρίως η τελευταία, έδειχναν να μπαίνουν σε τροχιά αύξησης του κόστους δανεισμού.

Οι αγορές αυτές τις ημέρες προσπαθούν να τιμολογήσουν εάν οι αυξήσεις αυτές στις ΗΠΑ θα προχωρήσουν ή εάν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση ή μικρότερη άνοδος επιτοκίων του δολαρίου από το αναμενόμενο λόγω της Ουκρανίας. Τις προηγούμενες ημέρες οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ κυρίως κινήθηκαν νευρικά. Περισσότερο από την κατάσταση αναμένεται να επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές λόγω έκθεσης εισηγμένων σε αυτές εταιρειών τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Οι οίκοι αξιολόγησης ταυτόχρονα προχωρούν στις δικές του κινήσεις. Η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας και η Moody’s την έθεσε σε αναθεώρηση προς υποβάθμιση. Επίσης S&P και Fitch υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ουκρανίας λόγω ανησυχιών για αθέτηση πληρωμών. Η S&P μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα σε «BB+» από «BBB-» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει περαιτέρω τις αξιολογήσεις λόγω κυρώσεων.

Η Ρωσία διατηρεί αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας Baa3 από τη Moody’s και ισοδύναμο BBB- από τη Fitch εξαιτίας του εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου χρέους, που είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο και διαμορφώνεται σε μόλις 20% του ΑΕΠ. Επίσης η χώρα έχει σχεδόν 650 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα. Η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ουκρανίας και έχει προειδοποιήσει ότι η σφοδρή σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει στο Κίεβο δυσκολία στην αποπληρωμή δόσεων του χρέους.